Canlar 'bir' olamadı

Alevi Kültür Dernekleri Silivri Şubesi ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Silivri Şubesi tarafından geleneksel hale getirilen 'Aşure Günü'nde 'Canlar ' bir olamadı.

Canlar 'bir' olamadı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Alevi Kültür Dernekleri Silivri Şubesi ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Silivri Şubesi tarafından geleneksel hale getirilen 'Aşure Günü'nde “Canlar “ bir olamadı.

Mega Saray tesislerinde yapılan organizasyona Alevi Kültür Dernekleri Silivri Şubesi yöneticileri ve üyeleri katılmadı. Günler önce dağıtılan davetiyelerde Alevi Kültür Dernekleri Silivri Şubesi ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Silivri Şubesi’nin ortaklaşa düzenleceğini duyurduğu organizasyon katılım geçen yıllara göre daha az katılımcı ile gerçekleştirildi.

Düzenlenen Aşure gününde konuşan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Silivri Şubesi Başkanı Tamam Köroğlu “Bizim kimsenin farklılığından korkumuz, ele geçirememe endişemiz, güç kaybımız yok. Biz varız, inancımızla kültürümüzle Cumhuriyete ve Atatürk’e olan bağlılığımızla yalansız korkusuzca varız. Bizim kimsenin neye inandığıyla nasıl ibadet ettiğiyle bir sorunumuz yok. Gücümüzü içimdeki Allah ve insan sevgisinden alarak yola çıktık. Biliyoruz ki yolumuz uzun ve zor ama bu zorlukları birlikte aşacağımızdan şüphemiz yok”dedi.

Değerli Canlar diyerek konuşmasına başlayan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar Hepinizin Muharrem ayınız mübarek olsun. Tuttuğunuz oruçlar Allahın en yüce katında kabul görsün”dedi. Konuşmasında Hükümeti de eleştiren Işıklar sözlerini şöyle sürdürdü “Bugün Kürdistan lafını Cumhuriyet tarihinden bu yana ilk defa ağzına alan bir anlayışı coğrafyada farklı bir modeli farklı bir anlayışa hoş görüyle bakabiliyor ama Cem evleriniz yasal statüye kavuşturulmasını ağzına bile almıyor. Bu hoş görüyü buraya da bekliyoruz. Biz barışa huzura hoşgörüye bu memleket üzerinde bulunan kardeş kavgansa inanç anlayışlarının hepsine karşı aynı yaklaşımın gösterilmesini istiyoruz. Uzatılan yada uzatılacak ele elimizi uzatacağız ama uzatılmıyorsa da biz elimizi uzatacağız. Severek yaşamak en büyük meydan okumaktır. Biz bizim inançlarımıza karşı direnç gösterenlere karşıda severek mücadele edeceğiz.“dedi.

Konuşmaların ardından yapılan semah ve duanın ardından aşureler dağıtıldı.

 

“DAVETİYELERİ 10 TL KARŞILIĞINDA SATILDI”

Yapılan organizasyona katılmayan Alevi Kültür Dernekleri Silivri Şubesi Başkanı Coşkun Aksoy, SHA’na yaptığı özel açıklamada Aşure gününe neden katılmadıkları anlattı. Aksoy “Sohbetlerimize gelen dedelerimiz 12 gün Muharrem tutulur,13.gün sabahında aşureler pişer kurbanlar tığlanır akabinde Cem hizmeti yürür ve canlar dağılır, Başka günlerde yapılan aşureler kesinlikle keyfidir, şahıslara ve keyfe göre aşure günü yapılmaz dediler. Pazar gün ki yapılan aşure gününün davetiyeleri 10 TL karşılığında satıldı”dedi.

“Dini Töreni Şova Dönüştürdüler”

Bizler 12 gün boyunca Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfının yönetici ve temsilcilerini davet ettik. Fakat kendileri hiçbir şekilde teşrif etmediler. Ne kurbana geldiler ne de sohbetlerimize geldiler. Bunun karşılığında da Pazar günü biz sizin yanınızda durmuyoruz ama siz bizim yanımızda durun dediler. Bizim 12 gün boyunca düzenlediğimiz hiçbir etkinliğe katılmadılar. Bizde bu yüzden oraya katılmadık. Yanlış olan bir şeyi salonda bu lokmayı şov haline dönüştürmek bize göre yanlış, şimdiye kadar bilmiyorduk ama şimdi doğrusunu öğrendik.12 gün boyunca gelirler diye bekledik ama teşrif etmediler. Hadi 12 gün gelmediler en azından kurbana gelirler Ceme gelirler dedik ama yine gelmediler. Dini töreni şova dönüştürdüler. Bizde bu sebepten o etkinliğe katılmadık “dedi.