Davutoğlu:Her şey maddiyat değildir

Silivri Engelliler Derneği Başkanı Pınar Davutoğlu, CHP İlçe binasında 'Engellilerle Yaşam' konusunda seminer verdi.

Davutoğlu:Her şey maddiyat değildir
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Gazeteci Cihangir Davutoğlu'nun da eşi olan Pınar Davutoğlu,  aralarında Esma Işıklar ve Meral Kandemir'in de yer aldığı CHP'li kadınlara Engellilerle Yaşam konulu bir seminerde yaptığı konuşmada “Silivri Engelliler Derneği 8 ay önce kuruldu… Silivri’de bulunan engellilerin sosyal sorunlarını çözmek için Silivri Kaymakamı Salih Keser ve Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar ile koordineli çalışmalar yapıyor. Türkiye’nin çok önemli bir sorununa el atarak çalışmalarımıza başladık… Türkiye’de ilk olacak Engelli Bakım Evi kurulması için Klassis Otel yanında hastane olarak temeli atılmış 15 yıl geçmesine rağmen çalışma olmadığından hazineye kalmış bir yer var… Bu yerin derneğimize yer tahsisi çalışmasına, Kaymakam Salih Keser’in verdiği destek ile müjdeli haber bekleniyor.Silivri Engelliler Derneği olarak dergi çalışmasına başladık… Silivri dışından gelen bazı engelli dernekleri satış yapması yerine Silivrili kendi derneğine sahip çıksın istiyoruz.Engellilerin sosyal hayata adapte olmaları için çalışmalarımız var… Türkiye’nin 8.5 milyon engelli bulunuyor. Silivri’ bu rakama göre 1500 civarı engelli olması gerekir. Belediye 1300 civarı engelliye ulaşmış durumda ancak hala ulaşılamamış 200’ün üzerinde engelli olduğunu düşünüyorum… Görüştüğümüz aileler onları evden dışarı çıkartmak istemiyor ve ev hapsinde tutuyor. En önemli hedefimiz onları topluma kazandırmak"olduğunu belirtti.

Engelli bireylerin eğitimi çok yavaş ve sabır isteyen bir çalışma olduğunu ifade eden Davutoğlu konuşmasına şöyle devam etti “Engelli bireylerin eğitimi çok yavaş ve sabır isteyen bir çalışma.Bir harf, bir kelime, bir rengin  öğretilmesi aylarca sürebiliyor. Büyük bir sabırla onlarla birebir çalışma yapmak gerekiyor.Silivri genel olarak engelli bireylerin eğitimi konusunda önemli mesafe kaydetmiş durumda. Belediyenin engelli ve yaşlı koordinasyon merkezi, Esen İbak Eğitim ve Uygulama Okulu, Gülen Yunuslar Spor Kulübü ve Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı iki tane özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi bulunmaktadır.Engelli kardeşlerimizi sevindiren en önemli husus onlara sevgi gösterebilmek, sorunlarını aşmak için gösterilecek ilgi ve sevgi ilk adımı atmak için yeterli oluyor.Engelli eğitimi kadar önemli bir diğer durum da ailelerinin eğitimi… Bazı engel guruplarında, ailenin kültürel ve ekonomik yapısının yeterli olmaması sorunların çözülmemesine neden oluyor.

Engelli bireylerin karşılaştığı sorunlara da değinen Davutoğlu “Engellilerin yaşam ortamlarını iyileştirmek için önce onların kullanabileceği kaldırımlar, tuvaletler, kamu ve özel kurumların girişlerinin düzenlenmesi gerekiyor.Yasa ile Kamu kurumlarına verilen 7 yıllık süre 1 Temmuz 2012’de doluyor buna göre düzenleme yapmayan kuruluşlara engelliler ve engelli dernekleri dava açabilecek.Engellilerin yasa ile belirli %3 oranda çalıştırılması ile ilgili yasa olmasına rağmen hala tam anlamıyla kullanılmamaktadır.Engelli hakları ile ilgili derneğimize müracaat eden ailelere yol gösterilmekte ve evde bakım parası, engelli maaşı ve onların sağlık kurulu raporunda öncelik tanınması için çalışmalar yapılmaktadır.Silivri Rotary Kulüp ile engelli ailelerine, belediyenin katkıları ile “doğal afet durumunda engelli ailelerinin alacakları önlemler” konulu yoğun katılımlı bir seminer düzenledik. Seminer öncesi yenilen yemek ve sonrasında onlara sunulan sertifikalar aileleri çok mutlu etti.10 – 16 Mayıs arası Dünya Engelliler Haftası olarak her yıl kutlanmakta. Bu yıl da 12 kardeşimizin Askeri Hastane ve Askerlik Şubesi ile ilgili evraklarını tamamladık ve bir günlük temsili askerliklerini yapacaklar, onlar ve aileleri için yoğun duygularla dolu bir gün oluyor. Yıllarca anlatıyorlar. Askerlik öncesi geleneksel olarak yapılan kına törenimiz olacak. Bu konuda bize destek olan Olta Restoran Sahibi Uğur Azeri Engelli ve ailelerine 80 kişilik yemek verecek, yemek sonrasında sahilde davul zurna ile kına yakılacak ve arabalarla konvoy halinde şehir turu yapılacak.  Her şey maddiyat değildir”dedi.