Silivri'de kurbanlık fiyatları

SHA okuyucuları için bu yılki Kurban fiyatlarını araştırdık ve satış yerlerini gezdik. Görünüşe göre bu yıl kurban kesmek isteyenler fiyat konusunda memnun kalacak, merak edenler için araştırmalarımız haberimizin içinde..

Silivri'de kurbanlık fiyatları
TAKİP ET Google News ile Takip Et

SHA/Ö. Deniz Gündüz 

Silivri’de her yıl Tuzla deresi mevkiinde kurulan Kurban Satış alanın gezerek satıcılarla konuştuk.Satıcıların ortak lafı “ Belediye geçen yıla nazaran daha iyi organizasyon içinde,kurbanlık fiyatlarında artış olmadı”

Bu sene pazar nasıl olacak sizce?

Benim adım  Zeki Aslan,Silivri Alipaşa'da yaşıyorum, bu yılda pazarda biz de kilosunu 12 liradan satışa çıkardık.Satışlar henüz başlamadı ama soran, gelip bakan çok kişi var.Vatandaşta haklı para yok bizde haklıyız yemin torbasını 50 TL’ den alıyoruz, iki yıl boyunca hayvanlara bakıp büyütüyoruz emeğimizin gerçek değerini alamıyoruz.


Şevki Akçıl:Bu sene vatandaş biraz korkuyor.Alım gücü yok vatandaşta, fiyatlar geçen yılla aynı değiştirmedik ama yinede zor bir bayram olacak.Kurban satışlarında her şeyin fiyatı yükseldi ,yem 45-50 lira ama bizim kurban kilo satış fiyatımız yine 11 ile 12 lira arası ,başka mesleğimiz olmadığı için de hayvancılık yapıyoruz 7-8 çocuğum var ,geçimlerimizi bu işten yapıyoruz.Bu yıl pazara 60'ın üzerinde kurbanlığım var.

Hayvan besiciliği ile ilgili en büyük sıkıntınız nedir?

Şevki Akçıl:Hükümet her şeye zam yapıyor ,yeme, mazota, samana hep zam geliyor sırf kurbanlıklar satılsın diye biz satış fiyatını arttıramıyoruz,geçen sene ithal hayvanlar işimizi çok düşürdü..


Bu yıl yapılan açıklamada ithal kurbanlık getirilmeyecek denildi siz ne düşünüyorsunuz?

Şevki Akçıl: Biz buna pek inanmıyoruz geçen yıldan getirilen fazla satılmayan kurbanlıkları bu sene piyasaya sunacaklar

Müşterileriniz sadece Silivrilimi,dışardan gelende var mı?

Şevki Akçıl: İstanbul tarafından gelende var, Silivrili yazlıkçılar daha çoğunlukta bu konuda bir sıkıntımız yok

Kurban satış yerleriyle ilgili genel sıkıntınız var mı?

Şevki Akçıl: Hiçbir sıkıntımız yok. Silivri Belediyesi bu yıl kesim yerlerini yenilemiş çokta güzel olmuş ,suyumuzu elektriğimizi kullanıyoruz. Belediyemizden çok memnunuz zabıta sürekli burada en ufak sorunda yardımcı oluyorlar sağolsunlar

Zeki Aslan:Gerçekten bir sıkıntımız yok, satış yerleri ulaşılabilecek mesafede .Belediye her talebimizi karşılıyor .Zabıtalar bizimle ilgilenip yardımcı oluyor.Allah razı olsun hepsinden geçen yıllara oranla Belediyenin bu seneki düzenlemeleri daha iyi.


Himmet Şeremat: Belediyemizden çok memnunuz. Belediye'ye hiçbir diyeceğimiz yoktur. Allah razı olsun, geçen senelere oranla Belediyemizin genel çalışmaları olsun bizim kurban yerleriyle ilgili olsun güzel şeyler yapıyorlar.

Kurban satış yerleri ücretsiz mi belirli bir kira ödüyor musunuz?

Şevki Akçıl:Kim kime bedava bir  şey veriyor.Geçen yıl 400 TL yer kirası verdik, bu yıl 1500 TL kira ödüyoruz. Bir hafta on gün için Belediye yaptığı hizmetin bedeli olarak bu parayı alıyor.

Sizce on gün için bu fiyat yüksek değil mi ,neden bu yıl kira bedelinde bu kadar artış olmuş?

Şevki Akçıl:Pazar yerlerini düzenlemişler etrafını çitlerle çevirmişler bundan dolayı galiba


Sadece satışı mı yapıyorsunuz kesimde yapıyor musunuz?

Şevki Akçıl:İsteyen müşteri için ücretsiz kesip poşetleyip veriyoruz ama Belediyenin pazarlar içinde kesim yerleri de var bunlar ücretli

Satış fiyatlarını neye göre belirliyorsunuz?

Zeki Aslan:Maliyetlerimizi hesaplayıp ortalama bir fiyat belirliyoruz, ama bu sene fiyatla geçen yılla aynı değiştirmedik.

Kurban satıcılarının birde istekleri var Başkan Işıklar'dan, ''Her yıl buraya gelip derme çatma kalaslardan kendimize çadır kuruyoruz. Belediyemiz bize yer tahsis etmiş sağolsun ama daha güzel demirden kurulmuş yerler yapsa daha memnun oluruz hem de görüntü güzelliği olur''