Söylet İmzasını İnkâr mı ediyor?

Işıklar'a Silivri'de kampüs açılacağı sözü vermediğini söyleyen İ.Ü. Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet'in 2010 yılında aynı sözü vererek protokol imzaladığı ortaya çıktı.

Söylet İmzasını İnkâr mı ediyor?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Süpersilivri.com/Cem Güner'in haberi

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar ile İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet arasında yaşanan “üniversite yerleşkesi” polemiği, Rektör Söylet’in “Silivri’de İstanbul Üniversitesi’ne bağlı bir birim açamayacağımızı Başkan Işıklar’a daha en başından söylemiştik” demesi ile farklı bir noktaya geldi.

Özcan Işıklar ile Prof. Dr. Yunus Söylet arasında imzalanan 20.01.2010 tarihli protokol, Rektör Söylet’i zor durumda bırakacağa benziyor.

 

EN BAŞINDAN İTİBAREN NELER YAŞANDI?

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar ile İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, 2010 yılında iki kez bir araya gelerek Silivri’de İstanbul Üniversitesi’ne ait yerleşke açılarak burada eğitim yapılması üzerine görüş alışverişinde bulundu.

Taraflar, daha önceden Selimpaşa Belediyesi olarak kullanılan binanın, İstanbul Üniversitesi’ne tahsis edilmesi ve üniversitenin burada eğitim ve öğretime başlaması konusunda prensip anlaşması yaptı.

20.01.2010 tarihinde bu anlaşma kağıda döküldü ve hem Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar hem de İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet tarafından ayrı ayrı imzalandı.

 

ARAYA AK PARTİ Mİ GİRDİ?

Ancak bir süre sonra Prof. Dr. Söylet ilginç bir şekilde Silivri’ye kampüs açılması fikrinden vazgeçti.

O dönemde basına demeçler veren Işıklar, Rektör Söylet’in, AK Parti’nin siyasi baskısı altında olduğunu ve AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu’nun “..niçin Silivri..” şeklindeki sitemi üzerine Silivri’ye yerleşke açılması fikrinden vazgeçmek zorunda kaldığını söyledi.

AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu, Prof. Dr. Yunus Söylet’e siyasi baskı yaptığı iddiasını inkar etti.

Aynı günlerde twitter üzerinden açıklama yapan rektör Söylet ise yuvarlak ifadeler kullanarak konuyu geçiştirmeyi tercih etti.

 

IŞIKLAR PROJEDEN VAZGEÇMEDİ

2014 yılı Mart ayında yerel seçimler yapıldı ve Özcan Işıklar yeniden Silivri Belediye Başkanıseçildi.

İlçeye üniversite yerleşkeleri kazandırma konusundaki fikrinden vazgeçmeyen Işıklar, geçtiğimiz hafta içerisinde Hürhaber Gazetesi'ne vermiş olduğu bir mülakatta, AK Partili bazı yöneticilerin, CHP’li belediyenin başarı kazanmasını önleyebilmek amacıyla Silivri’ye yapılacak olan yatırımları engelledikleri ima etti.

Işıklar, aynı mülakatta İstanbul Üniversitesi’nin Silivri’ye açılması planlanan yerleşkesinin siyasi baskılarla engellediği iddiası yeniden gündeme taşındı.

 

SÖYLET İMZASINI İNKAR MI EDİYOR?

Bunun üzerine yine Silivri’de yayın yapan Kasaba Gazetesi, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet ile görüştü.

10 Ekim 2014 Çarşamba günü yayımlanan Kasaba Gazetesi’ne habere göre; gazeteye konuşan Rektör Söylet, "Sayın Başkan'la (Işıklar ile) bize önerdiği araziyi konuşurken uzun yıllar bir proje uygulanamayacağını söylemiştim. Kendisi Silivri'ye hareketlenme getireceğini düşünerek, kısa sürede bir birim açmamızı birkaç kez önerdi. Ancak finansal ve stratejik açıdan bunu yapmayı şu ana kadar uygun bulmadık. En başta bunu kendisine ifade ettiğim için aramızda bir sorun olmadığını düşünüyorum." dedi.

 

PROTOKOL ÖYLE DEMİYOR

Oysaki İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet’in imzasını taşıyan 20.01.2010tarihli protokolün 1. maddesi aynen şu şekilde:

Bu protokolün amacı; Hazine mülkiyetinde yer alan  Silivri İlçesi, Fener Köyü, 4722 parsel Köy Tüzel Kişiliği mülkiyetinde yer alan Silivri İlçesi, Fener Köyü, 1907 parselde Üniversite yerleşkesi kurulması için yapılacak çalışmaları ve bu süreçte Silivri Belediyesi ile İstanbul Üniversitesi’nin sorumluluklarını belirlemektedir.

Yine Rektör Prof. Dr. Yunus Söylet’in imzasını taşıyan protokolün 6. maddesi de şu şekilde:

Üniversitenin Silivri ilçesinde yapacağı eğitim çalışmalarında kullanılmak üzere, halen boş bulunan ve 3 bloktan oluşan eski Selimpaşa Belediye Başkanlığı binası eğitim ve öğretim amaçlı kullanılmak üzere 10 yıllığına ücretsiz olarak İstanbul Üniversitesi’ne tahsis edilecektir.