Türkiye asgari ücrette Bulgaristan'dan bile geri kaldı!

Yapılan Karşılaştırmada her ülkenin asgari ücret tutarları Euro bazında değerlendirildi. Yapılan sıralamada Avrupa ülkeleri arasında en geride bulunan Bulgaristan 312 Euro ile asgari ücret tutarında Türkiye'yi geçmiş durumda.

Türkiye asgari ücrette Bulgaristan'dan bile geri kaldı!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Artan Euro ve Dolar kurundan dolayı Türkiye asgari ücret tutarında Bulgaristan’dan bile geri kaldı! Bulgaristan’da asgari ücret 312 Euro. Bugünkü Euro kuru ise 7,74 TL’ye çıkmış durumda. Yani Bulgaristan’da asgari ücret TL bazında 2 bin 414 TL maaş alıyor. Ama Bulgaristan’da alım gücünün fazla olması, Türkiye ile Bulgaristan’da ki asgari ücret farkını katlıyor.

Dolar ve Euro tarihi rekoru tekrar kırmak üzere, 01 Mayıs 2020 tarihi itibari ile Euro 7,74 TL, Dolar ise 7,03 TL zirvesine çıkmış durumda. Döviz kurlarında ki bu artış, 2020 yılının mevcut asgari ücretlerine göre sıralamada Türkiye 22 ülkenin arasında 21'inci sıraya yerleşmesine neden oldu. Dolar ve Euro tarihi rekoru tekrar kırmak üzere, 01 Mayıs 2020 tarihi itibari ile Euro 7,74 TL, Dolar ise 7,03 TL zirvesine çıkmış durumda. Döviz kurlarında ki bu artış, 2020 yılının mevcut asgari ücretlerine göre sıralamada Türkiye 22 ülkenin arasında 21'inci sıraya yerleşmesine neden oldu.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un şu ifadeleri tekrar gündem oldu;

SELÇUK BİRÇOK AVRUPA ÜLKESİNİ GERİDE BIRAKTIĞIMIZ İDDİA EDİLMİŞTİ

"Türkiye, 2020 itibarıyla uygulanan asgari ücretin satın alma gücü paritesine göre İspanya, Yunanistan, Portekiz, Sırbistan ve Bulgaristan'ın da aralarında olduğu birçok Avrupa ülkesini geride bıraktı. Asgari ücretin satın alma gücü partesine göre karşılaştırmasına baktığımızda AB'ye üye 27 ülke arasında 2015 yılında 15'inci sırada, 2019 yılında 10'uncu sıradayken bu yıl ülkemiz 8'inci sıraya yükselmiş durumda" demişti.

BULGARİSTAN 12 EURO BİZDEN FAZLA

Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) verilerine göre 2020 yılının mevcut asgari ücretlerine göre sıralamada Türkiye 22 ülkenin arasında 21'inci oldu. Yapılan Karşılaştırmada her ülkenin asgari ücret tutarları Euro bazında değerlendirildi. Yapılan sıralamada Avrupa ülkeleri arasında en geride bulunan Bulgaristan 312 Euro ile asgari ücret tutarında Türkiye’yi geçmiş durumda. Türkiye’de ise asgari ücret 2 bin 324 TL yani yaklaşık 300 Euro.

Avrupa’da bir Iphone 512 GB 11 S Plus modeli yaklaşık 1,070 Euro civarında. Bulgaristan da çalışan bir asgari ücretli yaklaşık 3 maaşından biraz fazlasını vererek alabilirken, Türkiye’de bir işçi, 5 maaşından fazlasını vererek aynı telefona sahip olabiliyor.