Eliaçık 'Çılgın Proje Sosyal Adalet Projesidir

Silivri Belediyesi Söyleşi Günleri'ne konuk olan Yazar- Müfessir- Düşünür İhsan Eliaçık 'Vatandaşı kömüre ve makarnaya muhtaç durumdan çıkaracaksın, ev sahibi yapacaksın, en az bir yıllık geçimi garanti haline getireceksin, bunları yaparsan çılgın proje olur! Söylenen çılgın projeler rant projeleridir' dedi.

Eliaçık 'Çılgın Proje Sosyal Adalet Projesidir
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 Silivri Belediyesi Söyleşi Günleri’ne konuk olan Yazar- Müfessir- Düşünür İhsan Eliaçık; “Vatandaşı kömüre ve makarnaya muhtaç durumdan çıkaracaksın, ev sahibi yapacaksın, en az bir yıllık geçimi garanti haline getireceksin, bunları yaparsan çılgın proje olur! Söylenen çılgın projeler rant projeleridir” dedi.

 

Silivri Belediyesi Söyleşi Günleri’nin Ocak Ayı programı devam ediyor. Nikâh ve Sergi Salonu’nda gerçekleşen söyleşi günlerinin bir diğer konuğu Yazar- Müfessir- Düşünür İhsan Eliaçık oldu. “İslam’da Sosyal Adalet ve Kapitalizm” konulu bir söyleşi gerçekleştiren Eliaçık; “Din anlayışını gözden geçirmemiz gerekiyor. İnanmanın gereği olan bir takım ritüelleri yerine getirmek yetmiyor. Öldürmeyeceksin, çalmayacaksın, yalan söylemeyeceksin!” dedi.

 

“AYDIN; EGEMENİ ELEŞTİRENDİR”

“Aydınlar ve düşünürler iktidarı eleştirmeli” diyen Eliaçık şunları söyledi; “İnanmanın gereği olan bir takım ritüelleri yerine getirmekle namaz kılmakla, hacca gitmekle, kurban kesmekle, sıkı sıkıya örtünmekle, içkiden bir damla almamakla insanlar dindar olduğunu zannediyor. Birisini öldürmenin, birisinin emeğini çalmanın, yalan söylemenin gerekmediğini zannediyorlar! Sizler de öyle zannediyorsanız din anlayışınızı esastan ve baştan gözden geçirmeniz gerekiyor. Öyle bir din yok, Kur’an-ı Kerim’de böyle bir din yok. İnsanlar Allah huzurunda davranışlarına göre yargılanacaklar. Bana göre aydın; egemeni eleştirendir. Türkiye’de mevcut bir iktidar var bu iktidar muhafazakâr, dindar bir kökten geliyor. Ben de onlarla aynı kökten geliyorum Cumhurbaşkanı ile hemşeriyiz. İktidar olarak emrine asker, polis verilmiş, hazinenin başına oturmuş, vermiş olduğumuz 387 çeşit vergiyi harcama ve tasarrufta bulunma yetkisi kendisine verilmiş, vergilerden oluşan örtülü ödeneğe istediği gibi imza atma yetkisi olan kimse. Bir düşünce adamının da evrensel ilkelere dayanan, ahlaki ve vicdani eleştiri yapmak boynunun borcudur. Bunu yapmazsa o kişiye fikir adamı, entelektüel, aydın denilemez.” 

 

“ÖLDÜRMEYECEKSİN, ÇALMAYACAKSIN, YALAN SÖYLEMEYECEKSİN”

Eliaçık konuşmasına şöyle devam etti; “Dört kitapta geçen evrensel üç ilkeye göre; öldürmeyeceksin, çalmayacaksın, yalan söylemeyeceksin. Birinci ilke ‘öldürmeyeceksin’; Kuran-ı Kerim derki. Bir insanı öldürmek, bütün insanları öldürmek gibidir. Gezi olayları sırasında 7 kişi öldü, Roboski’de 33 kişi öldü, Reyhanlı’da 54 kişi öldü. Reyhanlı’da ölenler için Sünni kardeşlerimiz dedi. Roboski’de ölenler için açılan davalar savsaklandı, gezide ölen 7 kişi için bırakın özür dilemeyi, Allah’tan rahmet dilemeyi hiçbir işlem yapılmadı. Üç dört bakanın oğullarının evinde ayakkabı kutuları içinde de dolarlar, para sayma makinaları, yatak odalarında kasalar bulundu diye 3500 tane polisin yeri değiştirildi. Ölümler oldu diye bir tane rütbeliyi görevden almadılar. ‘Polisler destan yazmıştır’ denildi. İkinci ilke ‘çalmayacaksın’; Çalmak birisinin emeğine el koymaktır. Hırsızlık yoksulun aç kalıpta, zenginin pastanesinden börek çalması değildir! Tam tersi zenginlerin yoksulları sömürmesidir. Kur’an diyor ki çalmayacaksın, hırsızlık yapmayacaksın. Kamudan para aşırmak, hazineden zimmetine para geçirmek, yolsuzluk yapmak, rüşvet yemek bunların hepsi hırsızlıktır. Sen ne yapıyorsun makamını, nüfusunu kullanarak git şuraya şu kadar bağışta bulun diyorsun. Bunları da kendine göre hocalar bulup meşrulaştırıyorsun. Örneğin vakıflara bağış yapmak, rüşvet yerine geçmez. Bütün bunlar, makamlarını kendi menfaatlerine kullanarak rüşvet almaktır. Kendi aralarında bir tezgâh kurmuşlar bunu çevirerek, sonradan görme iştah ve hırsla malın mülkün peşine düşmüşler. Üçüncü ilke ‘yalan söylemeyeceksin’; Dedi ki, bu geziciler Dolmabahçe Camisine ayakkabılarıyla girerek içki içtiler. Bu içki içme görüntüleri önümüzdeki Cuma günü herkese göstereceğiz. Elimizde görüntüler var göstereceğiz dedi, tam 30 Cuma geçti hala görüntüler ortaya çıkacak. Çünkü böyle bir şeyin aslı yok bu yalan. Bir lider halkının gözünün içine baka baka yalan söylüyorsa ondan lider olmaz. Bir lider ceketi ile gelip, ceketi ile gitmiyorsa, yoksul gelip siyasete girdikten sonra zenginleşiyorsa, kendine mal biriktiriyorsa ondan lider olmaz. Halkına karşı yalan söyleyen ve kendine para biriktiren adam lider olamaz.”

 

“ÇILGIN PROJE SOSYAL ADALET PROJESİDİR!”

“En çılgın proje sosyal adalet projesidir” diyen Eliaçık; “Vatandaşı ev sahibi yapacaksın, vatandaşı kömüre ve makarnaya muhtaç durumdan çıkaracaksın, vatandaşın en az bir yıllık geçimi garanti haline gelecek bunları yaparsan çılgın proje olur. En dipteki vatandaşın bir sabah çocuklarıyla uyandığı ev kendisinin olacak! Yüzünü yıkadığı suya para vermeyecek, elektriğe para vermeyecek, ısınmak için para vermeyecek bunlar senin, benim vermiş olduğum 387 çeşit vergiden karşılanacak kamu hizmeti olacak çılgın proje budur, halkı mutlu etmektir. Kanal projesi, üçüncü havaalanı, köprü projelerine çılgın proje denilse de bunlar rant projeleridir” şeklinde konuştu. Silivri Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürü Ömer Sebahattin Çetin söyleşi sonunda İhsan Eliaçık’a çiçek, gümüş tabak ve Silivri’nin tarih kitaplarından hediye ederek Söyleşi Günleri’ne katıldığı için teşekkür etti.