Dr. Aydın Kendirci Sıcaklara Karşı Uyarıyor

Serene Tıp Merkezi Doktorlarından Dr. Aydın Kendirci sıcaklara karşı yapılması gerekenleri anlattı.

Dr. Aydın Kendirci Sıcaklara Karşı Uyarıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sorularımızı yanıtlayan Kendirci, sıcaklara karşı en önemli yöntemin su içmek olduğunu vurguladı. Kendirci’nin uyarıları şöyle:

 

“EN ÖNEMLİ ŞEY SU”

“Aslında havaların ısınması ve insanların buna karşı çektikleri sıkıntılar daha tıp bilimi gelişmeden de yaşanan bir şeydir ve büyüklerimiz ne yapmaları gerektiğini iyi bilir, aslında içimizden gelir bu. Sıcaktaysak güneşin altından kaçmaya çalışırız, ağzımız kurur su içmek isteriz. Buradaki asıl sorun şu: havalar ısındığında doğal tepkilerimizi veremediğimiz bir yaşam biçimine sahibiz. İş hayatı gibi faktörler insanları etkiliyor. Susuyorlar su içemiyorlar, acıkıyorlar yemek yiyemiyorlar veya zorunlu olarak güneşin altında bir yerden bir yere intikal etmek zorunda kalıyorlar. O zaman sıcaklar içinde çok daha fazla bunalıyorlar. Yapmaları gereken şey, uzmanların dediklerinden öte kendi iç sesini dinlemekten geçiyor. Ama en iyi mesajım şu olabilir. Teknik olarak yapılması gereken en önemli şey su içmek. Bir şeye de dikkat etmek gerekiyor. Kalp ve tansiyon hastaları çok su içerler, çok ter kaybederler aynı zamanda idrar söktürücü ilaçlar da tüketirler. Dolayısıyla tansiyon düşüklüğüyle karşılaşırlar. Bu ayarda tansiyon düşüklüğüyle birçok hasta geliyor bize. Onların dikkat etmesi daha önemli. Yaşlılar için sıcağın farklı bir önemi var. Onların direnci daha zayıf olduğu ve onlar daha çok ilaç tükettikleri için sıcağa ayrıca dikkat etmeliler.

“İŞİNİZ YOKSA SOKAĞA ÇIKMAYIN”

Eğer işiniz gücünüz yoksa sıcak saatlerde sokağa çıkmayın diyerek Silivri Haber Ajansı okuyucularını uyaran Kendirci sözlerine şöyle devam etti “Ama çalışanlar için mümkünse gölgeden yürüsünler, mümkünse sularını ihmal etmesinler. Bir de tabiki giysilerimize dikkat etmeliyiz. Açık renkli pamuklu giysiler giymeliyiz. Koyu renkler güneşi emer ve daha çok yakar. Belli saatlerde yani 11’den 4’e kadar güneş ışınları dik gelir. 21 Haziran’da en uzun günü yaşayacağız. Bu tarihte ışınlar atmosferin ozon tabakasından en az soğurulur. Dolayısıyla ultraviyole ışınlar daha fazla gelir ve vücudumuza temas eder. Yani bu anlar güneşin zararlarının maksimum olduğu anlardır.

BİR UYARIDA EV HANIMLARINA “GÜNDE İKİ ÇAY KAŞIĞI TUZ”

Ev hanımları yapabiliyorlarsa 4’ten sonra iş yapmaya gayret etsinler.

Yaz meyveleri doğanın kendi dengesiyle ilgili olarak yeterince sulu. Karpuz, kavun gibi. Tuz oranlarına dikkat etsinler. Su tuzlu değildir ama terimiz tuzludur. Tuzu kaybederiz. Tuz ihtiyacımızı gidermemiz gereklidir. Ama bunu abartmamak gerekir. Günde maksimum 2 çay kaşığı kadar almalıyız. Vücudun ihtiyacı olan budur. Ama yine tekrarlıyorum en önemli faktör su içmektir.”