Kadınların kâbusu. Sistit.

Havuza, denize girmek ya da soğukta kalmak sistit nedeni olmamakla birlikte sistite yatkınlığı olan kişilerde kolaylaştırıcı bir etken olabilmektedir.

Kadınların kâbusu. Sistit.
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sistit, genellikle idrar yolu enfeksiyonunun ikincil etkisi olarak ortaya çıkan mesanenin bir tür enfeksiyonudur. Kadınlarda daha fazla görülen sistit; ağrılı ve acılı geçebilir. Hafif sistit vakaları genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşebilmektedir. Ancak sık sık sistit geçiren kişilerin düzenli veya uzun süreli tedavi ihtiyaçları olabilir. Sistite neden olan bakterilerin çoğu sağlıklı bağırsak florasını oluşturur. İdrar yolu enfeksiyonlarının büyük bir çoğunluğu bağırsakta bulunan ve idrar yoluna ulaşan bakterilerden kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla hem tedavide hem de sistitin tekrarlamasını engellemede bu geçişi engellemek önemlidir.

Sistit tedavisi ertelendiğinde enfeksiyon böbreklere ulaşarak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Havuza, denize girmek ya da soğukta kalmak sistit nedeni olmamakla birlikte sistite yatkınlığı olan kişilerde kolaylaştırıcı bir etken olabilmektedir.

Sistit belirtileri nelerdir?

Sistit belirtileri farklı rahatsızlıklardan da kaynaklanabilmektedir. Bu belirtilerinden bir veya bir kaçının yaşandığı durumlarda doktora giderek gerçek nedenin belirlenmesi önemlidir.

Sistit belirtileri genellikle şunlardır;

İdrarda yanma ve sık idrara çıkma.

İdrara ani sıkışma, idrar varmış hissi.

Kasık ağrısı.

İdrarda kan görünmesi.

İdrar renginde koyuluk ve kötü koku yaşanabilir.

Karın ağrısı ve mide bulantısı(ilerlemiş durumlarda)

Çocuklarda sistit belirtileri;

Çocuklarda sistit belirtileri yetişkinlerdeki kadar net olmayabilir. Çocukların yetişkinler gibi şikayetlerini açık bir şekilde dile getirememesi sistit teşhisini zorlaştırabilir.

Çocuklarda sistit belirtileri genellikle; yüksek ateş, halsizlik, iştahsızlık ve kusma gibi şikayetlerle ortaya çıkabilir.

Sistit için hangi doktora gidilir?

Sistit ve idrar yolu enfeksiyonları için hastanelerin üroloji bölümü doktorlarına gidilmelidir. Tedavi edilmeyen ve ilerleyen sistit vakaları böbrekleri etkileyebilmektedir.

İdrar yolları iltihabı, mesane ağrısı sendromu (İnterstisyel sistit), prostat bezinin iltihabı, erkeklerde iyi huylu prostat büyümesi, alt üriner sistem sendromu, bel soğukluğu, Klamidya veya Candida gibi rahatsızlıkların yarattığı rahatsızlıklar sistit belirtileri ile karıştırılabilir.

Sistit belirtilerinin birkaç gün içinde geçmediği durumlarda

Sık aralıklarla sistit yaşandığında

İdrarda kan görünmesi gibi ciddi sistit belirtisi yaşandığında

Hamilelikte

Çocuklarda sistit belirtileri görüldüğü durumlarda zaman kaybetmeden üroloji doktoruna gidilmesi gerekmektedir.

Sistit neden olur?

Farklı etkenler sistit nedenleri arasında sayılabilmektedir. Ancak genellikle sistit nedeni bakteriyeldir. Normalde bağırsak ve sindirim sisteminde bulunan ve zararsız olan bakterilerin mesaneye ulaşması sistit nedeni olmaktadır. Sistite en çok Escherichia coli (E. coli) bakterisi yol açmaktadır.

Bakteriyel sistitin haricinde mesanenin zarar görmesi veya tahriş olması da sistit neden olabilir.

Genel olarak bakteriyel olmayan sistit nedenleri şu şekildedir;

İnterstisyel sistit: Ağrılı mesane sendromu olarak da bilinen İnterstisyel sistit mesanenin nedeni bilinmeyen kronik, steril inflamatuar bir hastalığıdır. Genellikle kadınlarda görülen İnterstisyel sistit hastalığının teşhis ve tedavisi zor olabilmektedir. İnterstisyel sistit hastalığı enfeksiyon kaynaklı değildir ancak belirtileri mesane enfeksiyonunkiler gibi hissedilebilir.

Özellikle kemoterapi tedavisi olmak üzere bazı ilaçlar mesanenin iltihaplanmasına yol açarak sistite neden olabilir. Aynı şekilde radyasyon tedavisi de sistit nedenleri arasında sayılabilir.

İdrar sondası, mesane tüpü gibi uzun süreli kateter kullanımları iltihaplanmaya neden olacak doku hasarına yol açarak sistite neden olabilir.

Aktif cinsel hayat sistit oluşma riskini artırmaktadır.

Genital bölgenin temizliği. Özellikle kadınlarda genital bölgenin arkadan ön tarafa doğru silinmesi sistite neden olabilir.

Doğum kontrolü için diyafram kullanmak.

Mesane taşı, prostat bezinin büyümesi veya hamilelik gibi nedenlerle mesanenin tam olarak boşaltılamadığı durumlar sistit nedenleri arasında bulunabilir.

Menopoz sürecinde östrojen eksikliği sistit nedeni olabilir.

Diyabet hastalarının idrarındaki yüksek şeker seviyeleri, bakterilerin çoğalması için iyi bir ortam sağlayabileceğinden sistite zemin hazırlayabilir.

Parfümlü sabun veya köpük banyosu gibi tahriş edici kimyasal maddeleri kullanmak sistit nedeni olabilir.

memorial