Kalp, tansiyon, diyabet gibi kronik olarak tanımlanan hastalığı olanların rutin beslenme düzenlerine her zaman uyması gerektiğini önemle vurgulayan Medicana Çamlıca Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Gökçe Şirin, “Kurban Bayramı gibi dönemlerde rutin beslenme düzeninin dışına mümkün olduğunca çıkmamak, et, tatlı gibi gıdalar tüketilse bile tadımlık (tek öğün) tüketmek en doğrusudur. Çok fazla et ve sakatat özellikle de yağ içeriyorsa kan kolesterolünü attırabilir. Bu durum damar sertliği yaşanan hastalarda, özellikle doymuş yağ tüketimine bağlı olarak damar sertliği tablosunda artış gösterebilir” dedi.
“Kronik hastalığı olanlar dikkat”
“Sakatat tüketimine dikkat”
Sakatat tüketimi konusuna da dikkat çeken Medicana Çamlıca Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Gökçe Şirin, kan kolesterol seviyesi yüksekliği ve buna bağlı kalp ve damar hastalığı olanların sakatat tüketimine de dikkat etmesi gerektiğini belirterek, “Yoğun sakatat, et ve tatlı tüketimi ani kardiyak tabloların gelişimine yol açabilir. Ani yükselen kan şeker seviyesi kalbi de yorabilir. Et ile birlikte artabilecek tuz tüketimi de tansiyon hastaları için risk oluşturabilir. Bu nedenle tuz tüketimine ekstra önem vermek gerekmektedir. Çünkü koroner kalp hastalığı olan kişilerde ani tansiyon yükselmesine bağlı olarak kalp krizi geçirme riski olacağını” belirtti.
Sakatat ağırlıklı et tüketiminin özellikle kalp damar tıkanıklığı, gut hastalığı ve karaciğer yağlanması olan hastalarda kısıtlanması gerekliliğini vurgulayan Doç. Dr. Gökçe Şirin bunun yanında şerbetli tatlıların, unlu gıdaların ve diğer tatlı çeşitlerinin tüketiminin de sindirim sisteminde fazla kan akımını artırarak özellikle kalp damar tıkanıklığı, şeker hastası ve yüksek tansiyon hastalarını strese sokarak olumsuz senaryoların habercisi olabileceğini belirterek, “Bayram döneminde kalp damar hastaları et, yağlı yiyecek ve şerbetli tatlı tüketimini kontrol altında tutmalı, günlük tüketilecek et miktarı ortalama 150 mg’ı geçmemelidir. Bu gıdaları fazla tüketerek kan şekeri ve kolesterol değerlerini yükseltmemelidirler” dedi.
Güncelleme Tarihi: 29 Temmuz 2020, 19:05