Şeker hastalığı neden önemli ?

Uzmanına sorduk,Şeker hastalığı neden önemli ? Diyabet Nedir ? Şeker hastalığında nelere dikkat etmeliyiz ?

Şeker hastalığı neden önemli ?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Özel Silivri Anadolu Hastanesi Doktorlarından Uzm. Dr. Volkan Demir ,diyabet hastalığı hakkında Silivri Haber Ajansı okuyucuları için kısa bilgiler verdi.

Diyabet nedir? Nasıl meydana gelir?

Diyabet, başta karbonhidratlar olmak üzere protein ve yağ metabolizmasını ilgilendiren bir metabolizma hastalığıdır ve kendisini kan şekerinin sürekli yüksek olması ile gösterir. Diyabet hastalarındaki temel metabolik bozukluk, kan yoluyla taşınan glikozun (şekerin) hücrelerin içine girememesidir. Normal koşullarda besinlerden elde edilen veya karaciğerdeki depolardan kana salınan glikoz pankreas tarafından salgılanan İNSÜLİN hormonunun yardımıyla hücre içine girer ve orada yakılarak enerjiye dönüşür. Hücrelerin üzerinde değişik maddelerin girmesine izin verilen kapılar vardır. Bu kapılar normalde kilitlidirler ve uygun anahtar varlığında açılırlar. Diyabet, hücrelerin üzerindeki glikoz kapısının açılamaması durumudur. Bu örnekten ilerlersek diyabet, anahtar işlevi gören İNSÜLİN hormonu yetersizliğine ve/veya ensülinin etkilediği reseptörlerin (hücre kapısındaki kilidin) bozukluğuna bağlı gelişmektedir.

Şeker hastalığı nedir?

Vücudun şeker yakmasında ortaya çıkan bozukluğun neden olduğu bir hastalıktır. Tıp dilinde diyabet denir. Pankreas, kandaki şeker miktarını kontrol eden ve adına ensülin denilen bir madde salgılar.

 Pankreas bu görevini yerine getirmezse, kandaki fazla şeker, karaciğere depo edilir.

Şeker hastalığı vücudumuzda ensülin hormonunun hiç üretilememesine, vücudun ihtiyacını karşılayacak kadar üretilememesi, ya da üretilen ensülinin yeterince etki gösterememesine bağlı olarak ortaya çıkar. Toplumun yaklaşık yüzde 6 ile 10'u şeker hastasıdır. Ensülin pankreas denilen midemizin arkasında yer alan bir organımızdan kan dolaşımına verilir. Normalde vücuda yemeklerle aldığımız besinler parçalanarak, vücudun başlıca yakıtı olan şekere dönüştürülür ve kan dolaşımına geçerek kan şekerini yükseltir. Kan şekeri yükselmesi de pankreastan ensülinin kana geçmesini arttırır. Ensülinde kanda dolaşan şekerin vücudumuzdaki hücrelere alınarak kullanılmasını ve vücudumuzun ihtiyacı olan enerjinin üretilmesini sağlar.

Şeker hastalığı neden önemli?

Şeker hastalığı giderek artıyor Türkiye ve dünyada giderek artmaktadır 2011 yılı verilerlerine göre ülkemizde 6.5 milyon şeker hastalığı olduğu tahmin edilmektedir çok büyük bir rakam ve bu 6.5 milyon kişininde sadece 3.5 milyon kişinin kayıt altında olduğu biliniyor diğer 3.00 milyon kişinin hastalığı olduğuda habersiz 10 yıl öncesine göre şeker hastalığında %25 ülkemizce artış var peki niye artıyor şeker hastalığı çünkü obizete artmaya başladı yine aynı şekilde 10 yıl öncesine göre obizete burada 3. Kat arttı nerdeyse her 3 kişiden biri obezdir. Beslenme şeklimiz değişti fesburklarla besleniyoruz hareketsiz yaşam  stres yaşam bunların hepsi hem obizeteyi  hemde şeker hastalığı olmasına neden olur.

Bir kişi şeker hastalığı olduğundan nasıl kuşkulanabilir?

Hızla kilo alanlar kesin süretle kan şekerlerini aç karnına ölçtürsünler Ailesinde şeker hastası olanlar, Fazla kilolu insanlar (bunu beden kütle indeksi-BKİ- ile anlayabiliriz. (BKİ’si 25 in üzerinde olanlar risk altındadır), Hızlı yemek yiyenler, çabuk acıkanlar, Yüksek tansiyonu olanlar, Kandaki yağ miktarı fazla olanlar, Hareketsiz bir yaşam tarzı sürenlerde şeker hastalığı olabilir aç karınlarına gelip kan şekerinin düzeyinin ölçtürmeleri ve bundan sonra doktorların önerilerini yaptırmalarını öneriyorum.

Şeker hastalığını neler yapıyor?

Tüm dünyada kalp ve damar hastalıkları 1.sırada ölüm nedeni şeker hastalığı olanlar kalp ve damar hastalığı riski açısından diğer insanlara göre kat ve kat daha fazla riski altında şeker hastalığı olmayan kişinin kalp krizi geçirmesi  %3 oranındakiyken şeker hastası %30 orana kadar buluyor korkunç bir rakam birde tansiyon yüksekliği kolestorel  yüksekliği  varsa sigara içiyorsa kiloluysa artık bu riski ne kadar arttığını sizde düşünün.

Şeker hastalıklarında nelere dikkat etmeliyiz? ilaç tedavilerinden önce bazı şeylerden bahsetmeliyiz kiloluysak fazla kilonuzdan kurtulun haftanın beş günü en az yarım saat ekzersiz yapmalıyız,  hızlı tempolu kilolarınızdan kurtulun sigara içiyorsunuz mutlaka sigarayı bırakın sonra beslenme en önemlisi bu fast food beslenme alışkanlığını mutlaka bırakalım ekmek beyaz ekmekten uzak duralım un’dan yapılan her şeyden uzak duralım börek kek gibi hele şeker hastasıysak bunu bir kenara atalım belli bir zamanda pirinç pilavı soframıza sokmamaya çalışalım aynı şekilde makarna bunları kısıtlayalım zaten hani bal’dı reçel’di mamaletti tatlılardı bunları söylemeye gerek yok bunlardan sakınmamız lazım. Her şeyin bir sınırı vardır kan şekerlerini belli bir seviyede tutmak için doktorların önerdiklerini uygulayalım kış mevsiminde şeker hastalarının sıkça karşılaştığı bir durum da lezzetli kış meyvelerinin ve sık ve bol tüketilmesi sorunudur aynı zamanda bunada dikket etmeliyiz. 

Kolesterolünüz Yüksek Ne YAPMALISINIZ?

Kolesterol yüksekliği neden önemlidir? Kolesterolü her yüksek olan kişi kalp hastası olur mu?

Kolesterol yüksekliği, halen ülkemizde ve dünyada en başta gelen ölüm sebebi olan kalp-damar hastalığına sebep olan en önemli faktörlerden biri olması nedeniyle önemlidir. Ancak bu her kolesterolü yüksek olan mutlaka kalp damar hastası olacak demek değildir. Kolesterol yüksekliği özellikle anne, baba, kardeşleri, erken yaşta kalp krizi geçirenlerde, yüksek tansiyonu olanlarda, şeker hastalarında, sigara içenlerde kalp riski artırır.

Kolesterol Nedir? Kolesterolün kaynağı nedir?

Kolesterol vücudumuzun bütün hücrelerinde bulunan, bazı hormonların yapımında kullanılan yağ benzeri bir maddedir. Kolesterolün %75’i karaciğer ve diğer hücreler tarafından üretilirken %25’i besinlerle dışarından alınırı. Kanda belli bir düzeyde kolesterol bulunması normaldir, vücudumuz için gereklidir. Ancak yapılan araştırmalar kandaki kolesterol düzeyi yükseldikçe kalp krizi ve felç riskinin arttığını göstermiştir. Kolesterol sadece hayvansal kaynaklı besinlerde,  ette, süt ürünlerinde, yumurtada bulunur; meyve, sebze, tahıllarda ise kolesterol yoktur. Katı, bir başka deyişle, hayvansal kaynaklı yağlarda beslenme, hareketsizlik şişmanlık kan kolesterol düzeyini artıran başlıca nedenlerdir.

Kolesterol düzeyinizin yüksek olduğu nasıl anlaşılır?

Kolesterol düzeyi yüksekliği bir şikayete sebep olmaz, bu nedenle uzun yıllar gizli kalabilir. Yüksek olduğu, kan incelemesi yapılarak anlaşılır.

Kimler kolesterol düzeylerine, ne sıklıkla baktırmalıdır? 20 yaşın üzerindeki herkesin kandaki kolesterol düzeyini ölçtürmesi, yüksekse beslenme ve gerekli tedbirlerin alınması gerekir. Kolestorel düzeyleri normal bulunanların da hekimleri önerdiği durumda testlerinin 5 yıl sonra tekrar edilmesi uygun olur. Özellikle birinci derece akrabaları ( anne, baba, kardeş ) erken yaşta kalp krizi, inme geçiren veya ani ölen kişiler, sigara içenlerde, şeker hastaları, yüksek tansiyonu bulunanlar. Kolesterol yüksekliği bu gibi durumlarda çok daha kötü sonuçlara yol açar.