Tarım arazileri sular altında

Edirne'nin Uzunköprü ilçesine bağlı Çakmak köyü halkı, geçtiğimiz günlerde yaşanan sel ve su taşkınlarının ardından ekili tarım arazilerinin zarar gördüğünü söyledi.

Tarım arazileri sular altında
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 Edirne'nin Uzunköprü ilçesine bağlı Çakmak köyü halkı, geçtiğimiz günlerde yaşanan sel ve su taşkınlarının ardından ekili tarım arazilerinin zarar gördüğünü söyledi.

Çakmak köyünde yaşayan çiftçiler, sel ve su taşkınlarının ardından yaklaşık 6 bin dönüm ekili tarım arazilerinin zarar gördüğünü kaydetti. Köy halkı, bölgede bulunan Çakmak Barajı’nın da arazilerine zarar verdiğini ileri sürerek, baraj suyunun istimlak edilmeyen arazilerine aktığını söyledi.

ORAL: "YAZIK GÜNAH DEĞİL Mİ?"

Çakmak köyü çiftçilerinden Nurettin Oral (67), “Yapılan baraj tabii ki bizim memleketimiz için hayırlı. Ama bu barajın yapım aşamasından çok kontrolsüz ve düzensiz sular geliyor. Bu yağmurların yağmasıyla birlikte yaklaşık 6 bin dönüm arazimize son derece zarar verdi. Sel bitti. Ama sel bitmesine rağmen barajın seli hiç bitmedi. Arazimize zarar vermeye devam ediyor. Yazık günah değil mi bu arazimize. 6 bin dönüm arazi ve bu insanların borçları var. Nedir bu hal? Devletin yaptığı iş bu mu?” dedi.

"ARAZİMİZ BARAJ SULARININ ESİRİ ALTINDA"

Barajdan çıkan suyun herhangi bir su yatağından tahliye olmadığını ve tamamen arazilerini kapladığını belirten Oral, “Tahliye borularının boşalttığı su tamamen istimlak edilmeyen araziye akıyor. Suyun herhangi bir kanalı yok. Arazimiz baraj sularının esiri altında” diye konuştu.

TARHAN: "ZARARIMIZI NASIL KARŞILAYACAĞIZ"

Çakmak köyü sakinlerinden bir diğer çiftçi Mustafa Tarhan (64) ise ekili tarlaların sular altında kaldığını ve zararlarının büyük olduğunu söyleyerek, “Bankalardan bir sürü kredi çektik. Mazot parası var, gübre parası var. Zararımızı nasıl karşılayacağız bilemiyoruz” şeklinde konuştu.

ÇAKMA: "DEVLETİMİZİN BİZE YARDIM ETMESİNİ İSTİYORUZ"

Çiftçi Süleyman Çakma (41) da, 6 bin dönüm ekili tarım arazilerinin Çakmak Barajı’ndan akan kontrolsüz sudan dolayı su altında kaldığını belirterek, “Su kanallarımız yok. Sular tarlalarımızın içine boşalıp geliyor. Ay çiçeği, çeltik, pancar, kavun, karpuz ve su motorlarımız sular altında kaldı. Devletimizin bize yardım etmesini istiyoruz” dedi.

ELMALI: "20 TON BUĞDAYIM GİTTİ"

Çakmak köyü sakinlerinden Nihat Elmalı (50), Çakmak merkezinde bulunan derenin sağanak yağışlarda sürekli taştığını mevcut köprü ve yataklarının yeterli olmadığını anlatarak, “Bu derenin temizlenmesini istiyoruz. Bütün mahalleyi komple bu dere batırdı. Benim 20 ton buğdayım gitti. Evlerin içine kadar sular girdi” ifadelerini kullandı.

"ZARARIMIZ ÇOK BÜYÜK"

Köy sakinlerinden Nihal Elmalı (48) ise sel ve su taşkınlarından dolayı ıslanan yaklaşık 20 ton buğdaylarını tekrar kurutmak için mücadele ettiklerini belirterek, “Uğraşımız yaklaşık 1 gün sürer. Zararımız çok büyük” dedi.

DSİ CEPHESİ

DSİ 11. Bölge Müdürü Adil Sabancı, yağışlardan dolayı bölgede bulunan derenin suyunun mevcut borulardan yoğun aktığını, Çakmak Barajı’ndan haricen salınan herhangi bir su bulunmadığını söyledi. Bölgeye alınan yoğun yağışların neticesinde dere suyunun artmasından dolayı bu durumun yaşandığını belirtti. Çakmak köyünde bulunan Çakmak Barajı’nın, köy arazisine herhangi bir zararının olmadığını, durumun yoğun yağışlardan dolayı dere suyunun artmasından kaynaklandığını ifade etti.