Greenpeace de haykırdı: OLMAZ BE YA!

Silivri ve Çerkezköy sınırları içerisinde yapılması planlanan kömürlü termik santral ile ilgili Greenpeace de resmi internet sitesi üzerinden 'Çiçek gibi Trakya'mıza kömürlü termik santral olmaz be ya!' diyerek imza kampanyası başlattı.

Greenpeace de haykırdı: OLMAZ BE YA!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

1971 yılından bu yana çevreyi korumak ve barışı desteklemek için faaliyet gösteren bağımsız küresel bir örgüt olan Greenpeace, Silivri ve Çerkezköy sınırları içerisinde yapılması planlanan kömürlü termik santrale karşı duyarsız kalmadı.

Resmi internet sitesi üzerinden imza kampanyası başlatan Greenpeace, “Çiçek gibi Trakya’mıza kömürlü termik santral olmaz be ya!” diyerek konuyla ilgili de şu açıklamayı yaptı:

Yapıldığı her köye,  kasabaya ve kente karanlık günler getiren kömürlü termik santral şimdi Trakya ve İstanbul’un kapısını çalıyor. Silivri ve Çerkezköy’de acele kamulaştırma yöntemiyle kömürlü termik santral yapılmak isteniyor.

Trakya’nın neşesi kaçmasın. Tarımıyla, hayvancılığıyla, havasıyla, suyuyla çiçek gibi olan Trakya’yı, kömür karasına karşı birlikte savunalım.

Trakya Doğası

Trakya, Türkiye’nin ekili ayçiçek topraklarının %73’üne ev sahipliği yapıyor. Çeltik üretiminin %58’i, kanola üretiminin de %76’sı Trakya’da gerçekleştiriliyor. Bu verimli topraklar, kömürün etkisiyle verimini kaybeder. Trakya, yıkıcı kömür planları karşısında yalnız ve savunmasız değil. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı daha önce koruma alanı olarak belirlediği bu bölgeyi tekrar korumaya almalı.

İstanbul’un da nefesi kesilecek

Trakya’ya yapılması planlanan kömürlü termik santral projesi, İstanbul’da büyük bir etki yaratacak. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) ölçüm verilerine göre Türkiye’nin 12 şehrindeki (İstanbul dahil) zehirli parçacıklı madde (PM 2.5) seviyesi, WHO’nun ‘kabul edilebilir’ olarak önerdiği rakamın en az 3 katı. Yapılması planlanan santraller, bu oranı daha da yükseltecek.

Gelecek, temiz enerjide!

Türkiye, yenilenebilir enerji kaynakları bakımından zengin bir ülke. 2025’e kadar yenilenebilir enerji üretimini iki katına, yani %51 oranına yükseltebilir. Kirli ve tehlikeli enerji yatırımlarından vazgeçerek, temiz, daha güvenli ve bağımsız bir yol izleme zamanı!