Hayvanseverler için bir yenilik daha

Silivri Belediye Meclisi'nin Nisan Ayı Meclis Toplantısı'nın I. Birleşiminin I. Oturumunda görüşülecek konulardan biri de Sahipli hayvanların kayıt altına alınmasında mikroçiple kimliklendirmenin zorunlu hale getirilmesi ve mikroçip ücretinin alınmasının görüşülmesi

Hayvanseverler için bir yenilik daha
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Silivri Haber Ajansı olarak okuyucularımızı bu konuda bilgilendirmek amacıyla çeşitli kaynaklardan bilgiler topladık. 

Mikroçip nasıl bir şey ? 

Bir pirinç tanesinden daha büyük olmayan bu mikroçipler veteriner hekimler her türlü pet hayvanına implante edilebilirler. Bu çip kendine özel bir numara taşır. Kayıtlı olduğu sistemde hayvanın ve sahibinin bilgilerine kolaylıkla ulaşılmaktadır. 

Mikroçip nasil Çalısır ? 

Teknolojinin temelleri 2.nci Dünya savaşına kadar gider ancak son birkaç yılda ucuz ve bu derecede küçük duruma geldi ve pet sektöründe kullanılmaya başlandı.  

Pet mikroçip radyo frekanslı identifikasyon (RFID)  teknolojisi kullanır. Adından da anlaşılacağı gibi RFID Mikroçipler, veri iletmek için radyo frekans dalgaları kullanır. RFID çip veri bulundurur ve elektromagnetik kuvvet ile enerjisini sağlayarak alıcısı ile veri alış verisi içinde girer.  

Değişik RFID çipler vardır. Ancak hayvanlar için kullanılanlar aktif olarak bilgi transfer etmek zorunda değildirler. Sadece bilgiyi içerirler ve istendiğinde alıcı ile devreye girip bilgiyi aktarırlar. Bu çesit çiplere pasif çip denir. Pasif mikroçipler pil veya baska bir güç kaynaği içermezler.  

Pirinç tanesi kadar küçük olan çipler birkaç bölümden oluşurlar. İlk olarak cam kapsül Bu cam kapsül biyo uyumludur. Yani hayvana zarar vermez , toksik, allerjik değildir. Mikroçipler hayvanın içinde ilerlemesin diye polprpilen polymer ile kaplıdır. Bunuda polimer hayvanın bünyesinin kapsülün etrafında bir hücre duvarı örmesini sağlayarak yapar. (kaynak: identipet). Mikroçipleri cerrahi olarak çıkarmak zordur. Son kullanma tarihleri yoktur ve yıpranmazlar. Hayvanın hayatı boyunca kalırlar.  

Kapsülün içinde ise bilgiyi tutan silikon bir mikroçip bulunur. Bunun yanında bir kapasitör ve bakır sarılı bobin vardır. Kapasitör okuyucudan aldığı frekansı alır ve enerji haline dönüştürerek çipe iletir. Çip çalışıp bilgiyi yine bobini anten olarak kullanıp alıcıya yönlendirir. Bu radyo frekansını alan Okuyucu mikroçip numarasını dekode eder ve ekranında bilgileri kullanıcıya gösterir.  

Bünyesinde hiçbir güç kaynağı bulundurmadığı için mutlaka bir okuyucuya yada scannera ihtiyaç duyar.  

Kullanım Alanları

Pet Hayvanlarında Yasal Kimliklendirme  

5199 Sayılı hayvanları koruma kanununda pet hayvanları için yasal kimliklendirme ekipmanı mikroçip olarak belirlenmiştir.  

1999 Marmara depremlerinde birçok ev hayvanı sahiplerinden ayrı kaldı ya da o feci kargasada kayboldu ve sokaklarda başıboş dolaşır oldular. Bu problem hayvanları sahipleri ile buluşturacak bir sisteme ne kadar çok ihtiyaç duyulduğunu ortaya çıkardı.  

Mikroçip ile kayıt sisteminin daha büyük bir probleme çözüm olacağına inanıyoruz. O da sokak hayvanlarının çokluğu. Şehirlerde sürüler halinde dolaşan ve etrafa korku salan sokak köpekleri. Bu hayvanlarin büyük bir kısmı barınaklar tarafından ya da hayvan severlerin katkıları ile veteriner hekimler tarafından kısırlaştırılıyorlar. Maalesef sayıları azalmıyor. Bunun bir nedeni ise sokağa bırakılan ev hayvanları. Yeni yasa ile mikroçip takmaları zorunlu haline getirilen evcil hayvanları sokağa bırakmak isteyen sahipleri böyle acımasızca bir sey yapmadan önce bir kez daha düşünmek zorunda kalacak. Çünkü o hayvan belediye barınakları tarafından ele geçirildiğinde, çipi okunup sahibi anında saptanabilecek. Biraz sorgundan sonra hayvan sahibi yüksek cezalara çarptırılacak. 

Kaynak:Vetpractice