Yine 5 Haziran, Yine Dünya Çevre Günü...

5 Haziran Dünya Çevre günü olması sebebiyle Silivri Çevre Derneği tarafından basın açıklaması yapıldı.

Yine 5 Haziran, Yine Dünya Çevre Günü...
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yapılan açıklama şöyle;

 

Yine 5 Haziran dünya çevre günü geldi,çattı. Yine televizyonlarınızda bir takım kocaman adamlar çıkıp size çevremizi koruyalım, ah ne güzeldir çevremizi korumak türünden masallar anlatacaklar. Muhtemelen bu masalları güzel doğa fotoğraflarıyla süsleyip cazip hale getirecekler. Sizler de huzur içinde bu masalları dinleyeceksiniz.

Peki gerçekten durum böyle mi? Ya da biz kandırılıyor muyuz?

Türkiye’nin bütün derelerini pazarlayıp, her birine baraj yapmaya kalkan, insanları ve doğayı susuzluğa terkeden bir anlayışla karşı karşıya olduğumuz bu günlerde acaba çevre günü kutlanabilir mi? Ya da bir gram altın var diye dağa taşa altın madeni ruhsatı veren zihniyetle çevre günü kutlanabilir mi?

Daha geçen hafta Trabzon, Solaklı vadisinde, yörelerine yapılacak baraja karşı çıkan yüz kişilik köyü yedi yüz jandarma ve çevik kuvvet mensubuyla basan ve köylüleri tartaklayan zihniyetle çevre günü kutlanabilir mi?

3 Haziranda, Kaz Dağlarında altın madenlerine karşı bir miting düzenlendi.  Yaşam alanlarının altın madenleriyle kaplanmasını ve siyanür ile zehirlenmeyi istemeyen köylüler mitingdeydiler. Tüm ülke siyanür havuzlarıyla kaplanırken çevre günü kutlanabilir mi?

26 Yıl önceki kazada Avrupa’nın ortalarından Arabistan yarımadasına kadar çok geniş bir coğrafyayı etkileyen Çernobil nükleer santralı kazasının etkileri hala sürerken ve geçen yıl Japonya’da meydana gelen deprem ve Tsunami felaketi sonrası hasar gören Fukişima nükleer santrali, hala tüm dünyayı tehdit ederken, sevgili hükümetimizin saplantı halinde bir nükleer santral yapma tutkusu bizde çevre gününü kutlama isteğini yok ediyor.

Tüm bu olanlara rağmen, sağlıklı ve temiz bir çevrede yaşamak tüm canlıların hakkı olduğundan, biz de bu vesile ile temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşama hakkımızı talep ediyoruz.

Tüm derelerimizin özgür akmasını, altın madencilerinin ülkeden kovulmasını, nükleer santral yapma saplantısından vazgeçilmesini istiyor, tüm dünya insanlarının dünya çevre gününü kutluyoruz.

 

Basın Sözcüsü                                                           Silivri Çevre Derneği Başkanı    

Ertuğrul Akçaoğlu                                                                      Ali Korsan