Silivri'li çocuklar hayata dik duracak

Silivri Belediyesi tarafından ilköğretim okullarında başlatılan Hayata Dik Duruyoruz projesiyle, omurga eğriliğinin (skolyoz) erken tanısının sağlanması amaçlanıyor.

Silivri'li çocuklar hayata dik duracak

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, okullara ve öğrencilere yönelik olarak başlattığı çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Hayata Dik Duruyoruz projesiyle, ilköğretim okullarında skolyoz çalışması başlatan Başkan Işıklar, proje sonucunda; omurga eğriliğinin erken tanısının kolaylaştırılması ve bu soruna dikkat çekilmesini hedefliyor. Silivri Belediyesi ve İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü işbirliği ile hayata geçirilen proje kapsamında, ilçede bulunan tüm okullardan 6-7-8. Sınıf öğrencilerine skolyoz taraması yapılıyor.
IŞIKLAR; “ÇOCUKLARIMIZIN SAĞLIĞINI ÖNEMSİYORUZ”
Toplum sağlığını ilgilendiren bu projenin hem ülke genelinde yaygınlaşmasını hem de sürekliliğinin sağlanması bakımından öncü bir proje olmasını temenni ettiğini belirten Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar; “Bu tür projelerin daha önce Türkiye’nin farklı yerlerinde birkaç farklı il ve ilçede sadece bir defaya mahsus olarak yapıldığını biliyoruz. Gelişmiş dünya ülkelerinde ise bu yasal bir zorunluluk. 9-14 yaş arası her öğrencinin en az bir defa skolyoz taramasından geçmesi ve bu çalışmanın sürekli olarak tekrarlanması gerekmektedir. Gelecek nesillerimizin sağlığı açısından çok önemli olan bu çalışmamız bir defaya mahsus olmayacak. Okullarımızda bu çalışmayı her yıl düzenli olarak gerçekleştireceğiz” dedi.
SKOLYOZ NEDİR?
Skolyoz; göğüs kafesi ile birlikte omurganın eğriliği olarak tanımlanan bir durumdur. Başlangıçta önemsenmeyecek düzeyde olan bu omurga eğriliği, önlem alınmadığı durumlarda artarak farklı problemlere neden olur. Her ne kadar skolyoz kelimesini pek duymamış olsak da bilim adamları bu durumun toplumda yaklaşık yüzde 5’i kadarında görüldüğünü belirtiyorlar. Daha da önemlisi, teknolojik gelişmelere paralel olarak skolyozun tüm dünyada görülme oranının arttığı belirtiliyor. Eğriliğin yol açtığı problemlere değinecek olursak, beden imajı ya da estetiğinde bozulma, kas iskelet sistemi ağrıları, daha ileri durumlarda bazı organların fonksiyonlarında bozulmaya kadar birçok sağlık problemine yol açabilmektedir.
SKOLYOZUN SEBEBİ NEDİR? BULAŞICI MIDIR?
Skolyozun sebebi tam olarak bilinmemekle beraber, bazı yaşam tarzı alışkanlıklarının önemli rolü olabileceği belirtilmektedir. Asla bulaşıcı bir durum değildir. Erken fark edilip müdahale edildiği takdirde büyük ölçüde ilerlemesi önlenebilmektedir. Hafif dereceli eğrilikler düzenli egzersiz tedavisi ile tamamen düzelebilirken, orta düzeydeki eğrilikler egzersiz tedavisi ile birlikte göğüs kafesini dışarıdan destekleyen bir takım korseler kullanılarak tedavi edilmektedir. Daha İleri düzeydeki eğriliklerde ise ameliyat ile düzeltme tekniği kaçınılmaz olmaktadır. Ancak bunun zor bir tedavi süreci olduğunu da belirtmek gerekiyor. Skolyoz, genellikle büyüme ve gelişmenin en hızlı olduğu çocukluk çağında özellikle de 9-14 yaşlarında başlayan bir durumdur. Bu bakımdan erken teşhiste okul taramaları büyük önem taşımaktadır. Dünyanın birçok ülkesinde bu taramalar kanuni bir zorunluluk olarak yapılmakta ve skolyoz varlığının tespiti çoğunlukla bu taramalar sırasında konulmaktadır. 
SKOLYOZ ÖLÇÜMÜ NASIL YAPILIYOR?
Kız ve erkek öğrencilerin ayrı sınıflarda değerlendirildiği ölçüm sırasında, her bir öğrenci paravan arkasında değerlendirmeye alınmaktadır. Ölçüm olarak da Fizyoterapist tarafından omurganın genel görünümü, her iki omuzun ve kalçaların yerden yüksekliği gözlemsel olarak değerlendirilmektedir. Ardından öğrencinin öne doğru eğilmesi istenip bu esnada skolyometre denilen özel bir cetvel ile boyundan bele kadar bütün omurgada eğrilik olup olmadığı ölçülmektedir. Bütün bu işlemler tahminen iki - üç dakika sürmekte olup herhangi bir ağrı veya rahatsızlık hissedilmemektedir. Bu konuda ayrıntılı bilgilerin olduğu yazılı onam formu öğrenciler aracılığı ile ebeveynlere gönderilerek, onayları alınmaktadır.
EYKOM YETKİLİLERİ AİLELERE BİLGİ AKTARIYOR
Ölçüm sonucunda skolyoz lehine bulgu saptanan öğrencilerin ailelerine ulaşılıyor. Çocuğunda skolyoz saptanan ailenin bu yeni süreçte ne yapmaları gerektiği, nereye başvurabilecekleri, nasıl bir yol izlemeleri gerektiği konusunda ayrıntılı olarak Silivri Belediyesi Engelli ve Yaşlı Koordinasyon Merkezi (EYKOM) yetkilileri tarafından bilgi veriliyor.