Bakan Fatih Dönmez: 'Kanuni'yi bugün Karadeniz'e uğurluyoruz'

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI FATİH DÖNMEZ, KARADENİZ'DEKİ FİLYOS LİMANI'NA GİTMEK ÜZERE YOLA ÇIKAN SONDAJ GEMİSİ KANUNİ'Yİ UĞURLADI. BAKAN DÖNMEZ, UĞURLAMA TÖRENİNDE YAPTIĞI KONUŞMADA, 'TÜRKİYE'NİN ÜÇÜNCÜ SONDAJ GEMİSİ KANUNİ'Yİ BUGÜN KARADENİZ'E UĞURLUYORUZ' DEDİ.

Bakan Fatih Dönmez: 'Kanuni'yi bugün Karadeniz'e uğurluyoruz'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz’deki Filyos Limanı’na gitmek üzere yola çıkan sondaj gemisi Kanuni’yi uğurladı. Bakan Dönmez, uğurlama töreninde yaptığı konuşmada, “Türkiye’nin üçüncü sondaj gemisi Kanuni’yi bugün Karadeniz’e uğurluyoruz” dedi. Bakan Dönmez ayrıca, “Fatih, Tuna-1’in ardından 31 Ekim itibariyle Sakarya Gaz Sahası’nda bulunan Türkali-1 kuyusunda yeni sondajına başladı. Kuyuda şu an itibariyle 2 bin 600 metreye kadar indik” ifadelerinde bulundu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Haydarpaşa Limanında gerçekleştirilen “Kanuni Sondaj Gemisini Karadeniz’e Uğurlama Törenine” katıldı.

“Türkiye’nin üçüncü sondaj gemisi Kanuni’yi bugün Karadeniz’e uğurluyoruz” ifadeleriyle konuşmasına başlayan Bakan Dönmez, yine bu limandan 29 Mayıs’ta Fatih sondaj gemisinin de Karadeniz’e uğurlandığını ve bir ay gibi bir sürede 320 milyar metreküplük gaz rezervine ulaştığını ifade etti.

Sakarya Gaz Sahası’nda bulunan Tuna-1 kuyusundaki rezervin daha sonra 405 milyar metreküpe yükseldiğini belirten Dönmez, "Böylece, Tuna-1 kuyusundaki ilk sondajımızı tamamladık. Türkiye’nin bugüne kadar ürettiği toplam doğal gaz miktarı 16,8 milyar metreküp. Tuna-1 kuyusundaki keşfimizle bunun 24 katını tek bir sondajda yakaladık. Sadece hanelerin 20 yıldan fazla ihtiyacını tek başına karşılayabilecek devasa bir rezervden bahsediyoruz. Fatih, Tuna-1’in ardından 31 Ekim itibariyle Sakarya Gaz Sahası’nda bulunan Türkali-1 kuyusunda yeni sondajına başladı. Kuyuda şu an itibariyle 2 bin 600 metreye kadar indik" şeklinde konuştu.

Türkiye’nin üçüncü sondaj gemisi Kanuni’nin de aynı hedeflerle faaliyetlerini gerçekleştireceğini belirten Bakan Dönmez, “Kanuni sondaj gemimizi bu yılın başında envanterimize kattık. Mart ayının ortalarında gemimiz Taşucu Limanı’na ulaştı. Bakım, güncelleme ve reaktivasyon işlemlerinin ardından 13 Ekim’de Taşucu’ndan ayrıldı. 19 Ekim’de Haydarpaşa Limanı’na ulaştı. İstanbul Boğazı’nın köprülerinden geçmesi için burada kuleleri söküldü. Bugün Kanuni’yi Zonguldak Filyos Limanı’na yolcu edeceğiz. Kule montajı, deniz seyir testi, sondaj ekipmanlarının montajı ve kuyu dibi emniyet sistemi bakım işlerinin tamamlanmasının ardından operasyona hazır hale gelecek. Kanuni, Sakarya Gaz Sahası’ndaki ilk sondajına 2021’in ilk aylarında başlayacak. Böylece hem Fatih hem de Kanuni milletimizin geleceği için Karadeniz’de matkabı döndürecek. Sondaj gemilerimiz derinlere doğru indikçe, Türkiye daha da yükselecek inşallah” dedi.

Bakan Dönmez, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki çalışmalarını da aralıksız sürdürdüğüne dikkati çekerek, "Kimse Akdeniz’de durduğumuzu, duraksadığımızı sanmasın. Yavuz, Selçuklu-1 kuyusundaki sondajını 6 bin metrede tamamladı. Bölgede yaptığımız çalışmalardan ümit verici sonuçlar aldık. İnşallah bu bölgenin yakınlarında yeni sondajlarımız olacak. Yavuz’un şu anda, Taşucu Limanı’nda Akdeniz’deki bir sonraki sondajı için kuyu öncesi bakım çalışmaları devam ediyor" diye konuştu.

Bakan Dönmez konuşmasının devamında, “Oruç Reis, Antalya Kaş açıklarında Demre-1 lokasyonunda 6 bin 822 kilometrelik iki boyutlu veri topladı. Barbaros da Kıbrıs açıklarında Batı Güzelyurt-1 lokasyonunda üç boyutlu sismik araştırmalarına devam ediyor. Bugüne kadar 195 bin 525 kilometrelik alan detaylı bir şekilde tarandı. Zihinlerde canlanması için şöyle bir örnek vermek istiyorum. Belçika’nın yüz ölçümü yaklaşık 30 bin kilometre. Barbaros son görev yerinde Belçika’nın toplam yüz ölçümünün 6,5 katı büyüklüğünde bir alan taradı. Elde ettiğimiz verilerin analiz edilmesiyle gemilerimizin Akdeniz’deki bir sonraki görev yerini belirleyeceğiz. 100 yıl önce nasıl Sevr’i yırtıp attıysak, bugün de Mavi Vatan’da bize dayatılmak istenen Sevr’i de aynı şekilde yırtıp attık. Uluslararası hukuku görmezden gelen bir anlayışla, sipariş üzerine hazırlatılan haritalar Akdeniz’in sularına gömüldü. Bölge ülkelerinin haklarını gasp ederek Doğu Akdeniz’in neredeyse tamamı üzerinde hak iddia etmek nasıl bir akıl tutulmasıdır anlamak mümkün değil” dedi.

Bakan Dönmez, bazı ülkelerin Doğu Akdeniz meselesini hukuk bağlamından çıkararak tarihi ve sosyolojik bir zemine çekmeye çalıştığını belirterek, "Bizim sahadaki bütün faaliyetlerimiz Birleşmiş Milletler nezdinde de kayıtlı uluslararası hak ve hukuka dayanıyor. Biz muhataplarımızı her zaman masaya davet ettik. Gerilimden yana olmadık. Diyalog yanlısı tavrımızı sürdürdük. Yapıcı tavrımızı her daim korduk. Bütün tarafların yer aldığı bir düzende sorunun tam anlamıyla çözülebileceğini ifade ettik. Sorunları oturup, konuşup çözmek varken sonu belirsiz maceralara atılmak kimseye fayda sağlamaz" ifadelerini kullandı.Bakan Dönmez, Kıyı Emniyetine ait gemiyle Kanuni’nin Boğazı geçişine eşlik etti.