Silivri'de 'Lozan Çarpıtmaları ve Gerçekleri' konuşuldu

Silivri Belediyesi Söyleşi Günlerine konuk olan Avukat Hüseyin Özbek ve Prof. Sibel Özel, 'Lozan Çarpıtmaları ve Gerçekleri' konulu bir söyleşi gerçekleştirdi.

Silivri'de 'Lozan Çarpıtmaları ve Gerçekleri' konuşuldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Silivri Belediyesi Söyleşi Günleri, farklı konu ve konukları Silivrililerle buluşturmaya devam ediyor. Yaşar Kemal Sergi Salonu’nda gerçekleşen söyleşi programının Ekim ayı konukları İstanbul Barosu Genel Sekreteri Avukat Hüseyin Özbek ve Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Devletler Özel Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Sibel Özel oldu.
 
Özbek: “Lozan Türkiye’nin tapu senedidir”
İstanbul Barosu Genel Sekreteri Avukat Hüseyin Özbek, gerçekleştirdiği konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Dünyada hiçbir millet aralıksız nefes almadan, 11 yıl savaşamaz. 1911 Trablusgarp, 1912-13 Balkan, 1914-18 1. Dünya Savaşı, 1919- 22 Kurtuluş Savaşı, 11 yıl boyunca nefes almadan çarpıştık. Adeta küllerimizden yeniden doğduk. Savaşa girmeseydik eğer bizi mahfedelerdi savaştık ve yaşama hakkını elde ettik. Tarihe böyle bakılır, şaşı bakılmaz, şizofren bakılmaz. Lozan kimi ruh hastalarının, kimi şizofrenlerin söylediği gibi hezimet değildir, eşsiz bir uluslararası zaferdir. Türkiye Cumhuriyetinin tapu senedidir. Lozan’da olağanüstü cesaret ve kararlılıkla, azimle çaba göstermiş o hepsine minnet, şükran borçlu olduğumuz, cephelerde hayatını kaybeden şehitlerin sayesinde o makamlara gelebilenlerin; Lozan’la ilgili küçümseyici, aşağılayacağı beyanları, devletin kimlerin eline kaldığını göstermesi açısından son derece acıtıcıdır. Şizofren kişilerin ağzından çıkanlardan etkilenip açıklamalar devleti bağlayıcı beyanlara dönüştüğünde, Türkiye’yi uluslararası camiada çok sıkıntılı ve zor duruma düşürürsünüz. Türkiye’ye haksız eleştiri ve suçlamaların gelmesine sebep verirsiniz. Bu bakımdan düşünmeden konuşmak, bel üstü konuşmak kahvede olabilir fakat Türkiye’yi bağlayan makam sahiplerinin konuşması, 90 yıllık devlet geleneğine de çok büyük zarar vermekte, büyük tahribatlara yol açmaktadır.”
 
Özel: “Lozan’a saldırmak Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne saldırmaktır”
Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Devletler Özel Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Sibel Özel: “Lozan’la yapılan saldırılar yeni değil. Çok uzun süredir sistematik olarak Lozan’a hezimet mi, zafer mi ikilemi içerisinde saldırı yapılıyor. Niye Lozan’a bu kadar saldırı yapılıyor? Bunu yapanlar bu ülkenin vatandaşları, hatta ülkenin yöneticileri. Lozan Türkiye Cumhuriyeti Devletinin tapusu. Yani Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurucu antlaşmasıdır. 29 Ekim 1923’te kurulan cumhuriyet, Lozan Antlaşmasının imzalanmasından sonra, gerçekten o an itibari ile kurucu antlaşma olmuştur. O zaman Lozan’a saldırmak, Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyetine, devletine saldırmaktır. Atatürk’ün kurduğu ve niteliklerinde belirli olan cumhuriyete, laik, sosyal, demokratik, hukuk cumhuriyetine bir saldırı oluyor. Asıl hedef cumhuriyet! Yavaş yavaş ilerleme kaydederek, bir önceki aşamada Lozan’a saldırarak, aslında bu laik cumhuriyete saldırmış oluyorlar. Niyetleri bu” şeklinde konuştu. Söyleşi sonunda Silivri Belediye Başkan Yardımcısı Bora Balcıoğlu katılımcılara teşekkür ederek, plaket takdim etti.