Tıpta Kullanılan Asaya Sarılı Yılan Logosunun Ne Anlama Geldiğini Biliyor musunuz?

Tıbbın sembolü olan bir asa ve üzerine dolanmış iki yılan figürünün bir Türk hekim tarafından önerildiğini ve iki yılanlı amblemin tüm dünyada kabul görmeden önce ilk kez bir Türk tarafından önerildiğini biliyor muydunuz?

Tıpta  Kullanılan Asaya Sarılı Yılan Logosunun Ne Anlama Geldiğini Biliyor musunuz?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türk Tıp Tarihinin kurucusu sayılan Prof. Dr. Süheyl Ünver,

Çankırı Darüşşifasında bir taş üzerindeki çifte yılan sembolü görür ve Türk geleneklerini de yansıtması açısından hekimliğin sembolü olarak önerir. 1937 yılında kabul edilir. Böylece dünyada ilk defa iki yılanlı tıp amblemi bizlere nasip olur.

Seneler geçer, 1956 yılında ise Dünya Tıp Cemiyeti iki yılan figürünü Dünya Tıp Birliğinin sembolü olarak da benimser.

Yılan günümüz kültüründe kendisine olumsuz anlamlar yüklenen bir hayvandır. Bir kişinin sinsiliğini, dedikoduculuğunu ya da kötülüğünü anlatmak için “yılan gibi” denir. Kötülüğün sınırı “su içene yılan bile dokunmaz” ile çiziler. Peki şifa veren tıp sembolü neden yılandır ?

Tıp kelimesi kaynağını eski Mısır şehri Teb(Tebai)’den alır. Teb ‘in totemi (geleneksel inanışa göre klanın atası) ise yılandır. Teb şehri Mısır’ın en önemli tıp merkezidir. Sanat tarihi eserlerinde yılanın tıp sembolünün ilk olarak Sümerlerde kullanıldığı görülmektedir. Bu sembol, yaşam ağacına sarılı bir dişi bir erkek yılandır. Bu sembolde sopa yaşamı, yılanlar ise gençliği temsil eder. Yunan mitolojisinde tanrı Zeus’un önce öldürüp sonra Tıp tanrısı ilan ettiği Asklepios, tıp sembolündeki asaya sarılmış yılanla bütünleşmiştir. Asklepios’a göre hekim yılan gibi olmalı, sırrını kimseye söylememeli, sabır ve sükun içinde çalışmalıdır.

İslam ülkelerindeki kıssalarda Lokman Hekim,ölümsüzlüğü keşfettiği formülünü, heycanla geçtiği köprüden düşürür. Otları, Lokman Hekim geri almadan bir yılan yer. Yılan bundan böyle yaşama gücü ve sağlığı temsil eder. Uzak doğu felsefesinde çift yılan ölüm ve yaşamın dengesini, Maya ve Aztek kültüründe beyaz renkli ve iri burunlu yılan Quatzalcoatl, şiiri, şifayı ve bilgiyi temsil eder.

Yılanlı tıp sembolüne Osmanlı’da, 1836’da II.Mahmut’un fermanında rastlamak mümkündür. Fermanda, Tıp fakültesi öğrencilerinin, yakalarına yılanlı asa işlemesi takmaları emredilir.

Yılanlı sembol, bugün tüm dünyada sağlık bilimlerini (hekimlik, diş hekimliği, eczacılık, veterinerlik) temsil eder.

Semboldeki kanatlar, Orta Asya mitolojisine ve şaman kültürüne dayanıyor. Bu kanatların insanları tüm kötülüklerden koruyan ve hastalığa neden olan kötü ruhları kovan puhu kuşunun kanatları olduğunun kabulunu gömüştür...

Evet,dostlar Türk tıp tarihi nereden nereye gelmiştir.Şimdi borçlanmış bir tıp var,parasızlıktan ameliyat erteleyin diyen hastaneler,doktorları döven,öldüren insanlar....Bizim dibi başka bir ülke var mı acaba tarih sayfalarında...

Sevgi ve Sağlıkla kalın...En faydalı ilaç SEVGİ olduğunu hatırlayalım...

Chenay Kobak