Işıklar 'İBB'ye her ay 4 milyon lira yardım yapıyoruz'

Silivri Belediye Başkanı Özcan ışıklar, Küfe FM'de Radyo Programcısı Kamil Bilici'nin hazırlayıp sunduğu 'Gündemdekiler 'isimli programına konuk oldu.

Işıklar 'İBB'ye her ay 4 milyon lira yardım yapıyoruz'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Küpe FM’de yayımlanan ve Kamil Bilici’nin hazırlayıp sunduğu “Gündemdekiler ”isimli programda Bilici’nin sorularını yanıtlayan Işıklar, 2015 yılında Silivri’de yapılan ve 2016 yılında Silivri’de yapılacak olan hizmetleri kısa başlıklar halinde anlattı.

Bilici’nin Tiyatro binasının durumuyla ilgili sorusuna cevap veren Başkan Işıklar “Yeni yılda Yaşar Kemal sergi salonumuzda ve aynı zamanda tiyatro salonumuzda içinde düşünüyoruz. Tiyatro salonumuz yılın ilk ayının sonuna doğru açılış programı yapmayı düşünüyorum. Bir program yapacağız, o gün bir tiyatro oyunu sergilenecek, şimdi gençlerimiz çalışıyorlar. Yeni tiyatro binamızın ilk oyunun orada sergileyecekler. Bununla beraber ben Silivri’ye yeni yılda yapılacak olanları farklı bir programla da anlatmayı düşünüyorum. Tüm yaptığımız ve çalıştığımız projelerin sergilendiği bir program yapacağız.”dedi.

“BİZİM BORÇLARIMIZIN % 90 ‘I DEVLETE OLAN BORÇ”

Bilici’nin, geçtiğimiz Aralık ayı Meclisi toplantısında “borçlanma yetkisi” sorusu üzerine de Başkan Işıklar “Borçlanma derken yerel yönetimler kamu finansmanı farklıdır. Birer şirket değil, borcuyla harcıyla belediyeler batmaz iflas etmez. Şu anlamda bitmez borçlanır, çünkü ekonomik krizin yaşandığı Türkiye’de şu anki darlığında bunu anlatacak birçok sebep bulabilirsiniz. Belediye kar etmek için kurulmamıştır. Belediye bir banka yada ticari bir şirket değildir. Faizde parası olsunda faizle geçinsin böyle değil. Belediye borçlanarak hizmet üretir. Bu ne anlama geliyor diyelim ki 20 milyon liraya bir yol yapacaksınız. Ben bu parayı borçlanırım özel sektöre, özel sektörün imkânlarını kullanırsınız. Bunu yapan özel sektör olsa kapısına dayanır. Kamu olduğunda o borcu ötelediğinizde sıfır faizle finansman kullanmış oluyorsunuz. Kamunun böyle bir avantajı var. Doğru mudur değil midir tartışılır. Özel sektörler başka firmaları idare etmezler ama kamuyu idare derler, hoşgörüyle bakarlar. Borçlanma böyle bir şeydir.10 lirayla 100 liralık iş yaptırma kabiliyetine kavuşursunuz. Bu parayı da zamanı geldiğinde imkânlar ölçüsünde ödersiniz. Bizim devlette borcumuz var. Sosyal güvenlik kurumu, vergi dairesi, kalkınma ajansı bunların tamamı devlete olan borçlarımız. Bizim borçlarımızın % 90 ‘ı devlete olan borcumuz ”dedi.

“AÇTIKLARI LAFIN ALTINDA KALIRLAR”

Ben onu diyen arkadaşlara şunu soruyorum diyerek konuşmasını sürdüren Başkan Işıklar “ Bizim borcumuzun olduğunu görüyorlar da, Üsküdar Belediyesine cami yerini sattırıyorsunuz da okul yapılacakken, biz yıllardır 7 senedir camilere yer veriyoruz, okullara yer veriyoruz, hastaneye verdik, Jandarmaya verdik, Tapuya verdik. Bizim verdiğimiz yerlerin değerleri borcumuzdan düşülmesi lazım. Niye başka belediyelerden düşüyorlar da bizden düşmüyorlar bunu da muhalefete sormak istiyorum. Bizi düşünüyorlarsa Silivri’yi seviyorlarsa ayrıcalıktan kaçınsınlar. Üsküdar Belediyesi cami yerini satıp onu kendi harcamalarında kendi ihtiyaçlarında kullanıyorlarsa ben cami yerlerini satmaktan bahsetmiyorum. Sadece şunu söylüyorum okullara, hastanelere, tapuya kadastroya bütün kamu binalarına ücretsiz bir şekilde yerlerimizi veriyoruz. Maliye Bakanlığı gelir bunların değerlerini tespit eder kendi bilirkişisiyle bizim borcumuzla da mahsuplaşır, işin doğrusu böyledir ama bu bize yapılmıyor. Ben bugüne kadar verdiğim yerleri o arkadaşlara çıkarıp biz devletten iki katı alacaklıyız bu birincisi, madem bu lafı açtılar açtıkları lafın altında kalırlar. Ben bugüne kadar verdiğim okul yerlerini Silivri Belediyesi olarak tahsis ettiğimiz yerlerin bir hesabını çıkarın, eminim 300/400 milyonu bulacaktır. Bu Silivri halkının geleceğidir. Madem bizim borcumuzu soruyorlar, biz devletten alacaklıyız, borcumuz filan yok aksine alacaklıyız devletten onu söyleyeyim. Yani arkadaşlar bir baksınlar görecekler ki verdiğimiz yerler orada Milli eğitime sorabilirler hastaneye sorabilirler, sadece hastaneye verdiğimiz yeri bugün satsanız belediyenin borcunun 3/1 ‘ini kapatır. Biz bunu peşinde değiliz, burada bunun hesabını da yapmıyoruz. Devletin bir cebinden öteki cebine giriyor. Borcu var diye yaygara yapmak değil, ben bugüne kadar verdiğim Belediyenin yerlerinin değerini bir hesaplasınlar bakalım kim borçlu kim alacaklı hep beraber görelim ”dedi.

“BÜYÜKŞEHİRE HER AY 4 MİLYON LİRA YARDIM YAPIYORUZ”

“Edirne Belediyesi’nin nüfusu 140 bin civarında, bizim Silivri’nin nüfusu kayıtlı 170 bin görülüyor kayıtlarda. Edirne ayda iller bankasından pay olarak 6 milyon lira alıyor, biz iller bankasından pay olarak 2 milyon lira alıyoruz. Neden diye sorduk araştırdık, Büyükşehire kalıyor. Yani bizim payımızı İller bankasından daha bize gelmeden Büyükşehire kalıyor. Biz Silivri Belediyesi olarak Büyükşehire 4 milyon lira borç veriyoruz yardım ediyoruz. Dediler ya Büyükşehir yardım ediyor diye tam tersi ben buna ispata hazırım açıp baksınlar internete, diğer belediyeler Büyükşehir olmayan belediyeler kaç para alıyor, Büyükşehir belediyeleri ne kadar alıyor. Biz Büyükşehire her ay 4 milyon lira yardım yapıyoruz, ben rica ediyorum arkadaşlardan yaptığını yardım kadar da iş yapsınlar burada başka bir şey istemiyorum.”