Piri Mehmet Paşa Camii tekrar ibadete açıldı

1530 yıllarında Piri Mehmet Paşa tarafından yaptırılan Silivri'nin en eski ibadethanesi olan Tarihi Piri Mehmet Paşa Cami, İstanbul Valiliği İl Özel idaresi tarafından restorasyonu tamamlanarak bugün Cuma namazı öncesinde ibadete tekrar açıldı.

Piri Mehmet Paşa Camii tekrar ibadete açıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

“SİLİVRİ’MİZİN RUHU PİRİ MEHMET PAŞA’DIR”
 
Cuma namazı öncesinde düzenlenen törende konuşan İlçe Müftüsü İdris Çatmakaş “Bizim İslam kültürümüzde, dinimizde camilerimizin, ibadethanelerimizin müstesna bir yeri vardır. Piri Mehmet Paşa Cami’mizde merhum Piri Mehmet Paşa’mızın 1530-1531 yıllarında yaptırmış olduğu bir yapıdır. 2013 yılında tadilata girdi ve hamdolsun bugün bitmiş vaziyette, inşallah bu Cuma itibaren ibadete açıyoruz. İl Özel İdare’mizin oldukça katkısı var. İl Özel İdare’miz bu işi üstlendi. Bu camimizin bu hale gelmesinde İl Özel İdare’miz vesile oldu. Ve dolayısıyla da sayın valimizin uygun göreceği bir zamanda inşallah resmi açılışı da yapacağız. Ben şu kadarını ifade edeyim, zamanınızı almayayım. Edirne için Selimiye ne ise, Bursa için bir Ulu Cami ne ise bizim için de Silivri’de de Piri Mehmet Paşa odur. Silivri’mizin ruhu Piri Mehmet Paşa’dır.”dedi.
 
 
“SİLİVRİ’MİZE RUH KATAN ÖNEMLİ ECDAT ESERİ”
Tarihi Piri Mehmet Paşa camiinin tekrar ibadete açılış töreninde konuşan Silivri Kaymakamı Faruk Bekarlar da “Silivri’nin ruhu ile tabir ettiğimiz ve yaklaşık 3 yılı aşkın bir süredir kullanımından alıkonulmuş Piri Mehmet Paşa Cami’si bugün resmen ibadete açıyoruz. Tabi Silivri’mize ruh katan bu önemli ecdat eseri, çok az sayıdaki Osmanlı eserlerinden birisidir. Bu ihtimam anlayışıyla 2013 yılında başlanan restorasyon çalışmaları, çalışma esnasında ortaya çıkan yeni gelişmeler biraz uzadı. Normalde belki 1 yıl önce açılması gerekiyordu. Ama bugün ibadete hazır hale geldi. Silivri’de Piri Mehmet Paşa Cami’si insanların hasretle özlemle takip ettiği ve beklediği bir ibadet yeriydi. Tabi biz buraya bir ibadet yeri, bir cami dedik ama az öncede ifade ettiğim gibi bir camiden çok daha fazlasının olduğunu düşünüyoruz. Eminim bu eksiklik bugün itibariyle durur. Önümüzde ki günlerde belki birden fazla bitmek üzere olan başka camilerimiz de var ilçemizde Hayırseverlerin yaptırdığı, Onlarla beraber hepsini kapsayan daha geniş üst düzey bir resmi tören yapacağız. Ama bu mübarek Cuma günü, burayı ibadete açıyoruz. İki gün sonra da ramazan inşallah bütün Silivrili halkımızın hizmetine girmiş olacak. Yaklaşık yedi buçuk milyon lira gibi bir harcamayla camimiz yenilendi ve daha uzun yıllar insanlara hizmet etmek üzere yeniden adeta dirildi. Tabi bu tür eserler için harcanan paraların hiç önemi yok. Ecdadımızdan günümüze intikal eden, tarihimizin bize birer emanetidir. Ben kurduğu vakıf ile burayı inşaat ettiren Piri Mehmet Paşa’ya rahmet diliyorum. O günden bugüne Piri Mehmet Paşa’dan beri vakfın, geçmişe intikal edenlerine rahmet, bugün hayatta olanlara sağlık afiyet diliyorum. Yine müteahhit firmasından teknik personeline, 3 yıllık çalışmayı bugüne taşıyan, bütün emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Halkımızın da güle güle kullanmasını dileyerek, yaklaşan Ramazan ayınızı tebrik ediyorum. İnşallah nice Ramazanlar, nice, Bayramlarda bu camide sağlıkla buluşmayı Allah hepimize nasip etsin diyorum. Hayırlı ve uğurlu olsun.”dedi.
 
İlçe Müftüsü İdris Çatmakaş’ın yapmış olduğu duanın ardından Tekbirler eşliğinde Piri Mehmet Paşa Camiinin kapıları tekrar cami cemaatine açıldı.