Silivri Kolan Hastanesi hekimlerinden Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Jinekolog Hakkı İnce, zor bir operasyonu tamamlayarak hastasını şifaya kavuşturmanın gururu yaşıyor.
İstanbul’da tedavi gören Edremitli Kumsal bebeğin bir başka hastaneye sevkine gerekli olan uçak ambulans için devreye Balıkesir AK Parti Milletvekili Mustafa Canbey girdi. Kumsal bebek uçak ambulans ile Denizli’deki hastaneye sevk edildi.
Alt yapısını günden güne güçlendiren Trakya Üniversitesi Hastanesi, 6 ameliyathane odasını yenileyerek son teknolojiye göre düzenledi.
Kronik böbrek hastalığının önemli bir toplum sağlığı sorunu olduğunu aktaran Türk Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Alaattin Yıldız, Türkiye’de 70 binin üzerinde diyaliz, yaklaşık 20 bin civarında böbrek nakli tedavisi gören ileri evre böbrek yetersizliği hastası olduğunu dile getirirken, derneğin yaptığı çalışmaya göre ise toplumda her 7 kişiden birinde erken evre kronik böbrek hastalığı görüldüğünü belirtti.
Bursa’da hayatını kaybeden 56 yaşındaki hastanın organları 3 hastaya umut 2 hastaya ışık oldu.
Vücudumuzun büyük bir kısmının sudan oluştuğunu ve tüm organlarımızın düzenli çalışması için suya ihtiyaç duyduğunu açıklayan uzmanlar, vücuda yeterli miktarda sıvı girmediği zaman böbrek fonksiyonlarının ise olumsuz etkileneceğini söyledi.
Böbrek hastalıklarının geç döneme kadar sinsi seyrettiğine dikkat çeken Prof. Dr. Şehmus Özmen, “Hastaların şikayetlerinden yola çıkarak gece sık idrara çıkma ve ödem gelişimi böbrek yetmezliği açısından uyarıcı olabilir. Diyabet, hipertansiyon, kolesterol, bilinçsiz ağrı kesici kullanımı, aile öyküsü, aşırı protein ve tuz tüketimi, bilinçsiz bitkisel ürün kullanımı ile sigara kullanımı böbrek hastalıkları riskini artırmaktadır” dedi.
Yakın Doğu Üniversitesi’nden Doç. Dr. Sertan Serte, COVID-19’un vücuttaki tutulumunun seviyesini belirleyen yapay zekâ tabanlı algoritma çalışmasıyla en iyi araştırmacı ödülü aldı
Türkiye’de erkeklerde halı saha yaralanması olarak çok sık yaşanan çapraz bağ yaralanmalarına ilişkin açıklamalarda bulunan Op. Dr. Merdan Artuç, “Yaralanma esnasında hastalar dizinde dönme olduğu ve kopma sesi duyduğunu tarif eder, hemen ardından dizde derin ağrı ve hızlı bir şişme meydana gelir. Eğer beraberinde menüsküs kova sapı yırtığı dediğimiz durumda gerçekleşmişse, dizde kilitlenme ve hareket ettirememe durumu da olabilir. Tedavi edilmezse zamanla geri dönüşümsüz hasarlara sebep olur” dedi.
Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi ve Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi’nden 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için tüm kadınlar Nisan sonuna kadar pek çok hizmetten yüzde 20 indirimli yararlanacak
Covid-19 geçirmiş kişilerin, hastalıktan sonraki ilk altı ay içinde böbrek sağlığı kontrollerini yaptırmaları, kronik böbrek hastalığının erken teşhisi ve tedavisi açısından önem taşıyor.
Doç.Dr. Selçuk Şahin, robotik cerrahi ile kan sulandırıcıyı kesmeden ameliyatın mümkün olduğunu belirterek, "Kan sulandırıcıyı kesmesi riskli olan hastaya, aspirin kullanırken prostat kanseri ameliyatı yaptık. Kan sulandırıcı kullanırken robotik cerrahi ile ameliyatların yolu açılacak’’ dedi.
Uzm. Dr. Ali Osman Buğdaycı, “Gastroparezis 5 ila 10 yıl içinde hastalarda bulantı, kusma, şiddetli karın ağrıları, göğüste sıkışmayla beraber yaşam kalitesinde düşmeye, ileri derecede beslenme yetersizliği ile kilo kaybına neden olan önemli bir sağlık sorunudur. Midede şişkinlik, yemek sonrası bulantı, kusma, yemek sonrası şiddetli karın ağrısı olan her hastada gastroparezis mutlaka akla gelmelidir” dedi.
KOCAELİ (İHA) – Almanya’nın Hannover kentinde dünyaya gelen 3 yaşındaki Nefes, otizm sebebiyle konuşamayınca aile Türkiye’nin yolunu tuttu. Aldığı eğitim sayesinde ilk kez ses veren ve ‘Anne, baba’ kelimelerini kullanan Nefes, ailesini sevince boğdu. Anne Burcu Ertürk, yıllar sonra ilk kelimesini duyduğu kızını anlatırken gözyaşlarını tutamadı.
Doğru bir beslenme şekli ile sağlıklı ve daha kolay bir hamilelik geçirmek mümkün. Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Uzmanı Doç. Dr. Özlen Emekçi Özay, hamilelik döneminde doğru beslenmenin nasıl planlanması gerektiği ile ilgili ipuçları verdi.
Türkiye’de yüzde 10 ila 20 arasında erkek infertilitesi görüldüğünü belirten Op. Dr. Nuh Aldemir, “Erkeklerde kısırlığın en sık sebebi varikoseldir. Enfeksiyonlar, kalıtsal hastalıklar, hormon bozuklukları, ilaç kullanımı, ağır metal ve çevresel toksine maruz kalmak kısırlığı artıran etkenlerdir. Ayrıca glütensiz beslenme, fast food, obezite, kahve tüketimi, sıcak duş alımı, çok sıcak ortamda çalışmak da infertiliye yol açabilir” dedi.
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Profesör Dr. Zeliha Kapusuz Gencer, uygunsuz koşullarda gerçekleştirilen estetik operasyonlarına ilişkin, “Para hırsıyla hastalarımıza zarar verilebiliyor. Bile bile de lades denilmez diyelim. Ehli olan insanlara gitmek lazım. Hastalarıma tavsiyem; kesinlikle merdiven altı işletmelere gitmemesi, malzemeler çok pahalı eğer ucuza yapıyorlarsa ne yapıyorlar” dedi.
Prof. Dr. Celalettin Kocatürk, göğüs kafesi şekil bozuklarının, kaburgalar ve iman tahtası arasında bulunan kıkırdakların aşırı gelişmesi sebebiyle meydana geldiğini belirterek, "Hastalarda; nefes darlığı, çarpıntı ve göğüs ağrısı olabilir. Göğüs kafesi şekil bozukluklarının tedavi edilmemesi kişinin psikolojisini ve sosyal yaşantısını etkilemektedir. Kunduracı göğsü (içe çöküklük) ve güvercin göğsü (dışa çıkıntı) olarak adlandırılan iki temel şekil bozukluğu tipi bulunur" dedi.
Uzmanlar son yıllarda Türkiye ve dünyada artış gösteren obezite ve diyabet hastalığı için uyarılarda bulunuyor. Kötü beslenenlerin iyi beslenenlere göre daha fazla açlık hissettiğini söyleyen iç hastalıkları uzmanı Dr. Filiz Çalışkan, sebebinin ise insülün direncinin artması olarak açıkladı. Çalışkan aynı zamanda probiyotiklerin önemine de değinerek insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini anlattı.